Difícil negociació

La tornada del rei Joan Carles a Espanya evidencia la fractura amb Felip VI

L’arribada directa de l’emèrit a una regata revela la falta de comunicació entre pare i fill

No està previst que doni «explicacions» públiques sobre els seus escàndols fiscals malgrat la insistència del Govern

  • Segueixi aquí totes les notícies en directe sobre la primera visita de Joan Carles I a Espanya

REUTERS/Pedro Nunes

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Deia l’historiador Paul Preston, en una entrevista publicada en aquest diari el novembre del 2020, que el principal objectiu d’un monarca «és mantenir la seva família al tron» i que, sempre que s’analitzi el comportament de Felip VI davant els escàndols del seu pare, cal tenir-ho present. Amb aquesta màxima de l’hispanista, autor de la biografia ‘Juan Carlos. El rey de un pueblo’, s’entén que la Zarzuela hagi intentat que la primera visita a Espanya de l’emèrit discorregués de la manera més correcta possible, perquè la institució de la monarquia no es veiés perjudicada. No obstant, no serà així. I les primeres imatges que els ciutadans veuran al tornar, després que es deslliurés de la justícia per la prescripció dels delictes, per ser inviolable i per les regularitzacions, han sigut a Sanxenxo (Pontevedra) per seguir una regata en què el seu barco, el ‘Bribón’, participarà des d’aquest divendres.

Joan Carles I va aterrar a Vigo aquest dijous a un quart de vuit de la tarda des d’Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), on viu des de l’agost del 2020. A peu d’avió l’ha rebut la seva filla Elena, amb qui s’ha fet una llarga abraçada. L’emèrit ha viatjat acompanyat del seu servei de seguretat i personal. Habitualment, en la seva vida als Emirats, porta tres escortes i un ajudant.

Problemes d’organització

Després de mesos en què la premsa va publicar nombroses informacions sobre la seva fortuna oculta, el monarca se’n va anar a viure a l’estranger amb la finalitat, segons li va escriure al seu fill en una carta, de «facilitar» que Felip VI pogués desenvolupar la seva «alta responsabilitat» amb «tranquil·litat» i «calma». Però cap d’aquestes dues qualitats caracteritzarà la seva primera visita a Espanya després de gairebé dos anys d’absència. La Zarzuela tenia uns plans diferents per a aquesta estada, que ha patit de problemes d’organització i de comunicació entre pare i fill.

La falta de fluïdesa en la relació entre els dos monarques ha arribat a nivells insospitats aquest últim any. Malgrat la filtració, l’octubre passat, que la fiscalia de l’Estat arxivaria les diligències sobre Joan Carles, una cosa que no va arribar fins al 2 de març, l’emèrit no va comunicar en aquells mesos al seu fill què pretenia fer amb el seu futur: si es quedaria a viure fora o tornaria a residir a Espanya.

EL PERIÓDICO va publicar a l’octubre que la seva intenció era només tornar per temporades, per visitar família i amics, i tornar a viure fora, una informació que no es va poder contrastar amb la Casa del Rei, perquè no la tenia. No va ser fins al 7 de març quan, en una altra carta al seu fill, Joan Carles I li va fer saber els seus plans.

En tot aquest procés, les dues persones que han ‘representat’ l’emèrit en els contactes amb la Zarzuela i també amb el Govern, en concret amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, han sigut el seu advocat, Javier Sánchez-Junco, i l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán.

L’Executiu, per boca del mateix president, Pedro Sánchez i altres ministres, ha reclamat públicament a Joan Carles I la necessitat que doni «explicacions» per la seva fortuna oculta, una cosa que, segons fonts de l’entorn de l’emèrit, no passarà. Aquestes fonts i també membres del Consell de Ministres han comentat a aquest diari que l’excap d’Estat no és conscient d’haver fet res «de dolent». A la carta del març al seu fill, que es va escriure a diverses mans amb suggeriments del Govern i també de la Zarzuela, Joan Carles I va accedir finalment a incloure que lamenta «sincerament» els «esdeveniments passats» de la seva vida «privada» tot i que, en la mateixa frase, va recordar la seva «contribució» a la democràcia en la història d’Espanya.

Dinar i tornada a Abu Dhabi

Després dels dies a Galícia, l’emèrit viatjarà a Madrid per dinar dilluns amb la seva família, tot i que no es quedarà a dormir a la Zarzuela i tornarà aquell mateix dia a Abu Dhabi. Al palau veurà, segons va informar la Casa del Rei, el seu fill, la reina Sofia, i «altres membres de la seva família». A la seva dona no la veu des de l’any 2020, ja que, al contrari que les seves filles, Cristina i Elena i alguns dels nets, no ha viatjat als Emirats Àrabs Units a visitar-lo.

Notícies relacionades

A Espanya Joan Carles I ja només té pendent l’examen dels inspectors d’Hisenda per certificar que les dues regularitzacions fiscals que va fer són «completes i veraces», però a Londres (Regne Unit) encara no s’ha resolt el procés que va iniciar la seva examant Corinna Larsen contra ell per suposat espionatge i assetjament. Larsen, que va saltar a la llum pública el 2012 per la cacera a Botswana, acusa el monarca d’una conducta assetjadora i difamatòria, per la qual s’hauria dedicat a danyar la seva imatge davant la seva família i amics.

S’espera que la Zarzuela faci pública una foto, que serà històrica, del retrobament de Joan Carles I amb la seva família després del seu autoexili. Aquesta és la primera que li hauria agradat a Felip VI que es veiés d’aquesta primera visita, que s’hauria desitjat tranquil·la i sense tantes càmeres. Però «sobre el rei Joan Carles no mana ningú», admetia aquest dimecres un membre del Govern de Sánchez.