Guerra a l’est d’Europa

Pedro Sánchez viatjarà en els pròxims dies a Kíiv per reunir-se amb Zelenski

El cap de l’Executiu volarà a la capital ucraïnesa «aviat», tot i que a la Moncloa eviten facilitar més dades per ara per raons de seguretat La visita coincidirà amb la reobertura de l’Ambaixada espanyola al país

Pedro Sánchez viatjarà en els pròxims dies a Kíiv per reunir-se amb Zelenski

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez volarà en els pròxims dies a Kíiv per entrevistar-se amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. El viatge serà «aviat», segons confirmen a la Moncloa, on, no obstant, eviten oferir més detalls per ara «per raons de seguretat».

La notícia del desplaçament del president del Govern a Ucraïna, en plena guerra, arriba just després que ell mateix ratifiqués ahir dilluns, en una entrevista a ‘Espejo público’ (Antena 3), que es reobriria «en pocs dies» l’Ambaixada espanyola a Kíiv, com un senyal de «compromís de l’Executiu i de la societat espanyola amb el poble ucraïnès». Madrid va tancar la seva legació diplomàtica al febrer, després de l’arrencada de la invasió russa i després d’haver evacuat els residents espanyols al país que ho van demanar. Es preveu, per tant, que la reobertura de l’Ambaixada coincideixi amb el viatge de Sánchez a Kíiv, avançat pel digital ‘The Diplomat in Spain’.

Zelenski ha rebut, en aquests gairebé 60 dies de contesa, més mandataris. Entre els que han viatjat a Ucraïna hi ha la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l’alt representant de la UE, Josep Borrell; el primer ministre britànic, Boris Johnson; els presidents de Polònia i dels països bàltics (Estònia, Letònia i Lituània), i els primers ministres de Polònia, la República Txeca i Eslovènia. Sánchez pretén mostrar al president Zelenski la solidaritat del seu Executiu amb ell i amb el seu país i el suport total a Kíiv davant l’agressió ordenada per Vladímir Putin.

Recolzament a l’entrada a la UE

Notícies relacionades

Sánchez ja va expressar davant el mandatari ucraïnès, públicament, el seu suport per fer front a Rússia en la intervenció d’aquest davant el Congrés, el 5 d’abril. Espanya recolzarà Ucraïna, li va dir, «en tot» el que pugui. En l’acollida de refugiats, en l’enviament de material ofensiu, en l’assistència financera. I també per facilitar l’entrada del país a la Unió Europea. Precisament en la visita de Von der Leyen i Borrell a Kíiv, el 8 d’abril, es va impulsar la tramitació per a l’adhesió d’Ucraïna al club comunitari. Un procés que sol trigar anys i que ara es podria accelerar al màxim com una mostra de suport dels Vint-i-set a Kíiv.

«L’esperança d’Ucraïna és a Europa. Però li he de dir també, president Zelenski, que l’esperança d’Europa està avui dipositada en Ucraïna», va manifestar Sánchez al líder ucraïnès després de la seva intervenció per videoconferència davant el Congrés. «Ucraïna ja ha presentat la seva sol·licitud d’adhesió formal a la Unió Europea, i assumeix així un gran repte. Ucraïna podrà tenir el recolzament d’Espanya en aquest camí de transformació, d’adaptació, perquè Ucraïna forma part de la família europea i no tinc cap dubte de quin serà el resultat d’aquest procés», li va dir el 5 d’abril a la Cambra baixa. En els pròxims dies podrà rubricar-li aquest compromís en persona i a Kíiv.