Guerra d’Ucraïna

Els habitants de Mariúpol resisteixen refugiats i sense queviures en una acereria d’Azovstal

  • Dones, gent gran i criatures viuen en condicions terribles en aquesta antiga planta metal·lúrgica creada en la dècada del 1930

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: última hora EN DIRECTE

Els habitants de Mariúpol resisteixen refugiats i sense queviures en una acereria d’Azovstal

EFE/EPA/SERGEI ILNITSKY

1
Es llegeix en minuts
EFE

Milers de civils de l’assetjada ciutat de Mariúpol, a la costa del mar d’Azov, resisteixen els bombardejos continus de les tropes russes refugiats a les instal·lacions de l’acereria d’Azovstal, una antiga planta metal·lúrgica creada en la dècada del 1930.

«Civils, entre ells, dones i criatures, es refugien a les instal·lacions de la planta d’Azovstal», ha assegurat aquest dilluns el cap de la policia de Mariúpol, Mikhaïlo Verxinin, en declaracions fetes en un programa de la televisió local, segons l’agència Ukrinform.

Verxinin ha fet aquests comentaris mentre dialogava en el programa amb l’exministre de l’Interior ucraïnès Arsen Avakov sobre la situació d’aquesta ciutat, assetjada per les tropes russes des de fa setmanes.

Segons Avakov, «hi ha moltes persones als búnquers d’Azovstal: dones, gent gran i criatures. Tots ells [viuen] en condicions terribles, sense medicaments, ni aliments, ni aigua».

Totes aquestes persones s’han estat amagant dels bombardejos continus, que han destruït pràcticament tota la ciutat, en cellers i grutes d’aquests antics alts forns.

L’exministre ha denunciat que els russos, «per encobrir els seus crims, utilitzen la població civil que queda a Mariúpol per desenterrar runa, recollir cossos i fer fosses comunes».

«La gent treballa pel menjar» que pot obtenir de l’Exèrcit rus, ha denunciat.

A més, «els russos estan obligant els civils a utilitzar un embenat blanc, a la cama dreta i al braç esquerre, com en l’Exèrcit de la Federació Russa i l’anomenada República Popular de Donetsk [regió ucraïnesa prorussa la sobirania de la qual ha sigut reconeguda per Moscou]».

D’aquesta manera, obliguen els residents locals a actuar com «combatents i els envien intencionalment als llocs de tret, on la gent pot morir», ha afegit l’exministre.

Notícies relacionades

La ciutat de Mariúpol va arribar a tenir una població de mig milió d’habitants i en l’actualitat només queden uns 100.000 residents, que afronten una catàstrofe humanitària, ja que no disposen dels serveis bàsics.

Moscou va llançar un ultimàtum aquest cap de setmana als residents i combatents de la ciutat perquè es rendissin, una cosa que Ucraïna va rebutjar.