Després de l’alça dels populars en els sondejos

Sánchez surt al cos a cos contra Feijóo per desmuntar la seva imatge de dreta moderada

  • El president i Ferraz redoblen els atacs contra el líder del PP per no dir «res» sobre el ‘cas mascaretes’ i demanar una baixada d’impostos generalitzada

  • També rebutgen la proposta que governi la llista més votada perquè no és la «pràctica» del PP: en les generals caldrà elegir entre dues coalicions

Sánchez surt al cos a cos contra Feijóo per desmuntar la seva imatge de dreta moderada

DAVID CASTRO

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

A Ferraz i a la Moncloa el missatge continua sent oficialment el mateix, que no hi ha por d’Alberto Núñez Feijóo, que queda més d’any i mig per a les generals, que la política és cada vegada més volàtil. Ministres i dirigents diuen no mostrar o percebre «inquietud» per un ascens del PP que sí que detecten, almenys per ara, els sondejos, inclòs el CIS. Però que no s’instal·li la por d’una remuntada dels conservadors no vol dir que els socialistes, amb Pedro Sánchez al capdavant, no creguin necessari combatre el seu nou líder. Per intentar desarticular la seva imatge de dreta moderada, recordar que ja amb ell en capella es va tancar l’acord per a un Govern de coalició amb Vox a Castella i Lleó i denunciar que no ha actuat enèrgicament en el ‘cas mascaretes’ que assetja l’alcalde de Madrid, el popular José Luis Martínez-Almeida.

El cap de l’Executiu va redoblar els seus atacs contra Feijóo en una entrevista a Antena 3 aquest dilluns de tornada de les vacances de Setmana Santa en bona part d’Espanya, però també ho va fer la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, hores després des de Ferraz, després de la reunió de la direcció del partit. Sánchez es va abonar contra el PP pels tres «problemes» que segons el seu parer no té resolts.

Per començar, no haver dit «absolutament res» de les indagacions de la Fiscalia Anticorrupció per la presumpta estafa a l’Ajuntament de la capital, comesa per dos comissionistes, Alberto Luceño i Luis Medina, per l’adquisició de material sanitari en el pitjor moment de la pandèmia i que qüestionen el paper jugat per l’alcalde de la ciutat. Dos, la relació del PP amb la ultradreta. I tres, la petició de baixada generalitzada d’impostos perquè «no és un projecte de país», «no és creïble» i no ho està fent «ningú a Europa», i perquè si alguna cosa ha demostrat la pandèmia és que és necessari un Estat del benestar robust. «L’impost més car que paguen els ciutadans és la corrupció», va afirmar el president a ‘Espejo público’, on va acusar el nou cap del PP de «mirar cap a un altre costat». «La corrupció sembla inherent a la història del PP i Feijóo sembla bastant silenciós. Ens agradaria escoltar-lo respecte a això», va reforçar Narbona des de Ferraz.

Feijóo, durant un acte a O Porriño (Pontevedra), va rebutjar les «lliçons d’honorabilitat» de Sánchez, quan el Govern central té «quatre alts càrrecs imputats» –són tres: una alt càrrec d’Hisenda i dos de Sanitat– per la compra de material sanitari durant la pandèmia, i va remarcar que no té «cap dubte» sobre l’honestedat dels seus companys. I va acusar el líder socialista de no tenir «cor» per no abaixar impostos, perquè no «li interessa la gent amb dificultats per arribar a fi de mes».

«El nostre soci mai serà Vox»

Però també el president va rebutjar la proposta guadianesca del PP que governi la llista més votada. Va recordar que «sempre» que està en l’oposició, els populars el plantegen, com reclamen la baixada d’impostos i després «n’apugen 50» i apliquen amnisties fiscals, avui prohibides per llei. Sánchez va apuntar que, donat l’escenari de fragmentació parlamentària, les pròximes eleccions generals, que se celebraran «en temps i forma» –o sigui, «el desembre del 2023», no abans–, posaran dues opcions a sobre de la taula: o una coalició progressista liderada pel PSOE i amb «el que representa l’espai de Yolanda Díaz» o una del PP «amb la ultradreta».

Aquest dilluns, la dos dels populars, Cuca Gamarra, tornava a proposar un pacte al PSOE perquè governi la força més votada. «Aquesta no ha sigut en absolut la pràctica en el PP», va recordar Narbona, que va recordar que els socialistes van guanyar les andaluses el 2018, les autonòmiques a Castella i Lleó i Múrcia del 2019 o les últimes locals a Ourense, i el PP va impedir que governessin. «Quan la llista més votada signifiqui que hi ha un partit amb majoria absoluta per governar, res a discutir. Si no, necessitarà un soci, el nostre soci mai ser Vox», va respondre la presidenta del partit, que alhora va recordar que Espanya s’assenta sobre un sistema de matriu parlamentària. Els socialistes martellegen que ha sigut Feijóo qui ha beneït el primer pacte de govern amb la ultradreta, del qual ha d’estar «avergonyint-se»-, va dir Narbona, perquè no acudeix aquest dimarts a la presa de possessió d’Alfonso Fernández Mañueco per raons d’agenda.

En la reunió de l’executiva federal del PSOE, que va presidir Sánchez, no es va aprofundir a les enquestes, ni es va mostrar preocupació per l’alça del PP, segons van indicar diversos membres a aquest diari. De manera que l’enduriment del to contra Feijóo «no respon tant a una estratègia» com a la voluntat del PSOE que «es retrati», que digui «què és el que vol», perquè fins al moment «ha seguit la línia de Pablo Casado», amb el seu rebuig de l’entesa amb el Govern o la nova dilació en la renovació del Poder Judicial. «No és endurir, és explicar el que hi ha. El que és dur i irrespectuós és Feijóo. I la seva resposta davant la corrupció és tapar-la», manifesta un càrrec de pes de l’executiva, convençut que el 2023 els socialistes seran de nou primera força del país.

«Feijóo no és nou en política. Té passat», convergeixen a la Moncloa. «Cal fixar-se en les rebaixes d’impostos a Galícia», assenyala un membre de la cúpula socialista, «que van beneficiar les classes altes i no les mitjanes i baixes, i també cal recordar-li que ha d’assumir la seva corrupció. Si el Govern d’Espanya hagués donat sis milions a un comissionista, estaríem crucificadíssims». Sobre el seu creixement a les enquestes, es recolzen les paraules de Sánchez: va passar «el mateix» amb Casado i queda molt fins a les generals.

Amb la mirada posada a Andalusia

Les paraules de Sánchez a ‘Espejo público’ també van revoltar Pablo Iglesias. El president no va parlar d’una coalició amb Unides Podem, sinó amb «el que representa l’espai de Yolanda Díaz». «Que Atresmedia i el PSOE preferirien que no existís Podem ho sabem de sempre», va escriure a Twitter. La direcció morada va restar importància a l’observació del president i va declarar no veure intencionalitat en les seves manifestacions: «[Díaz] és la nostra candidata i és normal aquesta referència», va assenyalar Isa Serra, portaveu de la cúpula, que no obstant va incidir que els morats han sigut «la garantia del Govern i de les polítiques valentes en els moments difícils», informa Miguel Ángel Rodríguez.

Notícies relacionades

Narbona va reiterar la satisfacció del PSOE del funcionament amb la coalició més enllà de «discrepàncies puntuals». «El nostre soci de Govern en aquests moments és Unides Podem, està experimentant un procés de transformació liderat per Yolanda Díaz i per tant s’ha fet referència a ella com la persona que està intentant aglutinar un espai d’esquerra progressista al nostre país», i el PSOE segueix «amb interès» aquest procés sense que suposi «un problema» dins de l’Executiu, va apuntar la presidenta del partit.

Els socialistes també estan pendents de la data de les eleccions a Andalusia. El president, Juanma Moreno, ja ha deixat passar la finestra del 12 de juny, per la qual cosa si vol que se celebrin abans de la tardor té encara dos dimarts per oficialitzar la convocatòria: o el 26 d’abril (en aquest cas els comicis se celebrarien el 19 de juny) o el 3 de maig (el que portaria les urnes al 26 de juny). Sánchez i el seu partit s’hi juguen molt: no només la recuperació del seu feu fetitxe, avui improbable, segons les enquestes, sinó la resurrecció d’un graner de vots fonamental per assegurar la Moncloa. I allà s’ha de recordar l’aliança del PP i Vox, de la qual defuig Moreno, conscient del dany electoral que li pot infligir, serà un dels eixos de la pròxima campanya socialista.