Baròmetre del GESOP

Alberto Núñez Feijóo no supera el primer examen a Catalunya

Els catalans suspenen el nou líder del PP, que tampoc aprova a Euskadi ni al Madrid d’Ayuso

  • Enquesta eleccions generals Espanya: l’‘efecte Feijóo’ acosta el PP al Govern amb Vox

  • Núñez Feijóo supera Díaz i Sánchez en valoració i preferències

  • Sánchez aprova per la resposta a la guerra però suspèn per la pujada de preus

  • el 67% dels espanyols rebutgen la carpetada judicial al rei Joan Carles

Alberto Núñez Feijóo no supera el primer examen a Catalunya
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PP català confia que el nou president nacional del partit Alberto Núñez Feijóo serveixi com a revulsiu per aixecar una mica el cap en el cicle electoral venidor. Però l’impuls que el nou líder dels populars consigna per ara en el conjunt d’Espanya no es correspon amb la percepció que tenen d’ell els catalans, que li endossen diversos suspensos en el primer examen demoscòpic al qual se sotmet.

L’encara president de la Xunta de Galícia encapçalava totes les estadístiques de valoració i preferències al recent Baròmetre Polític d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO i el grup Prensa Ibérica. Era l’únic líder que aconseguia aprovar, amb un 5,23, i superava de cop el president del Govern, Pedro Sánchez (4,16), i qui s’emportava fins ara la millor nota per part de l’electorat, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz (4,92).

Els catalans, no obstant, releguen a Feijóo fins a la quarta posició amb un 4,18, que, no obstant, són gairebé dos punts més dels que va obtenir el seu antecessor, Pablo Casado, en l’últim sondeig abans de la seva defenestració (2,39). Per davant de Feijóo a Catalunya se situen Sánchez (4,54), Iñigo Errejón (4,71) i Díaz (5,04), que és l’únic que aconsegueix pels pèls l’aprovat a Catalunya. Aquests tres últims líders, tots d’esquerres, superen les seves respectives notes mitjanes en el conjunt de l’electorat espanyol, mentre que els tres dirigents de dretes, Feijóo, Inés Arrimadas (2,54) i Santiago Abascal (1,86) les empitjoren de forma considerable.

Feijóo s’estrena en els sondejos del GESOP amb dos suspensos autonòmics més, al País Basc (4,21) i a la Comunitat de Madrid (4,97), feu aquest últim de la dirigent que va exercir de contrapoder intern en el PP durant el mandat de Casado, Isabel Díaz Ayuso. A la resta de comunitats, el líder popular debuta amb aprovats i un (gairebé) notable a la seva Galícia natal (6,34).

En el conjunt d’Espanya, el nou cap de files conservador també desbancava Sánchez i Díaz en les preferències com a president. Un de cada quatre espanyols (23,3%) prefereixen a Feijóo a la Moncloa, set punts per sobre de la dirigent morada (16,6%) i del líder socialista (16,4%). Fins i tot dos de cada 10 votants del PSOE també es quedarien abans amb Feijóo com a president que amb Sánchez.

La realitat catalana és una altra de molt diferent. Per començar, tres de cada 10 catalans asseguren que no prefereixen com a president cap dels líders proposats, entre els quals, es pot ressenyar, no hi ha cap dirigent d’ERC, de Junts ni de la CUP. Entre els que sí que s’hi decanten, el 17,4% prefereix Sánchez a la Moncloa, el 17% Díaz i l’11,4% Feijóo (12 punts menys que la mitjana nacional). En la resta d’autonomies, el líder del PP és el preferit en totes llevat d’Euskadi, on ho és Sánchez, i al País Valencià, on ho és Díaz.

En aquest context, quan falta un any i mig per a les eleccions, el 40,2% dels espanyols creuen que ara mateix les guanyaria el PP, davant el 34,4% que pensa que venceria el PSOE. Però a Catalunya es vaticina el contrari: el 41,3% dels catalans opinen que el triomf electoral seria per a Sánchez, davant el 31,9% que pronostiquen que s’emportaria la victòria Feijóo.

En intenció directa de vot (el vot sense ‘cuina’), el salt de Feijóo en el conjunt d’Espanya ha sigut de gairebé 10 punts respecte a l’última enquesta de Casado, i el PP (20,7%) està ara un punt per davant del PSOE (19,6%). A Catalunya, no obstant, els socialistes lideren el vot directe amb un 14,6%, seguits d’Unides Podem (12,3%) i, a la tercera plaça, del PP (9,4%).

Tot i que Sánchez ha aguantat el tipus en aquest baròmetre del GESOP, la percepció de la gestió del Govern entre els catalans no és gaire més positiva que en el conjunt d’Espanya. El 42,6% suspèn l’Executiu central, set punts menys que la mitjana nacional, i només el 19,5% l’aproven, tres punts menys que la mitjana nacional. Les dues diferències fan que creixi 11 punts respecte a la mitjana nacional l’opinió que l’actuació del Govern no està sent ni bona ni dolenta.

Notícies relacionades

El conjunt dels espanyols només aproven Sánchez per la seva resposta a la invasió russa d’Ucraïna, mentre que el suspenen per les mesures contra les pujades dels preus de l’energia i els carburants, per les vagues de transportistes i per l’acord amb el Marroc sobre el Sàhara. Els percentatges d’aprovats i suspensos a Catalunya són en tots els casos molt similars a la mitjana nacional, excepte en les mobilitzacions dels transportistes. En aquesta qüestió, els catalans són molt menys crítics amb el Gabinet de Sánchez: li suspenen el 41,6% (12 punts i mig menys que la mitjana) i li aproven el 31,1% (3,7 punts menys que la mitjana).

I tornant a Feijóo, ¿hauria gestionat millor aquesta crisi? Dos de cada tres espanyols pensen que un Govern del PP en la situació actual ho faria igual o pitjor que el PSOE i Unides Podem, i només el 21% opina que Feijóo capejaria millor el temporal. Res a veure amb el que sentencien els catalans: més de la meitat (51,5%) creuen que el PP ho hagués fet pitjor; el 33,9%, que ho hagués fet igual; i tot just el 6,2%, que ho hagués fet millor.

Fitxa tècnica