Reunió a Berlín

Scholz rep distant el pla dels països del sud per a una reforma energètica de la UE

  • El canceller es limita a expressar, abans de sopar amb Sánchez, que s’ha de «fer tot el possible perquè la UE sigui més ràpidament independent» en energia

  • El president espanyol convé amb els primers ministres d’Itàlia, Portugal i Grècia que urgeix una solució europea a un problema comú, i no 27 respostes

Scholz rep distant el pla dels països del sud per a una reforma energètica de la UE

AFP / FILIP SINGER

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Cara i creu el mateix dia. A Roma, al matí, Pedro Sánchez va consolidar la seva aliança amb Itàlia, Portugal i Espanya per empènyer la Unió Europea que adopti solucions «urgents» per a un problema «comú», el de la pujada «inassumible» dels preus de l’energia. I a Berlín, a la tarda, es va trobar un canceller, el socialdemòcrata Olaf Scholz, molt més fred d’entrada cap a la proposta conjunta dels països del Sud. Convèncer-lo serà clau perquè l’Europa meridional vegi triomfar els seus plantejaments en la cimera ordinària dels Vint-i-set els pròxims 24 i 25 de març a Brussel·les.

Per a Sánchez, el Consell Europeu és «prioritari», i per això defensa, per intentar apaivagar la pressió que rep a Espanya de l’oposició i del carrer, que s’ha d’esperar per al pla nacional de resposta a la guerra a Ucraïna. Els «passos» són dos, i per aquest ordre. Primer, Brussel·les, la setmana vinent, i després l’aprovació del reial decret llei amb mesures anticrisi en el Consell de Ministres del 29 de març. Perquè considera que s’ha d’atacar «l’origen del problema», i és el disseny d’un mercat energètic que pateix una «volatilitat insuportable» com a conseqüència de l’escalada dels preus del gas.

Però el principal obstacle és i continua sent Alemanya. Després de reunir-se a Roma amb els primers ministres d’Itàlia, Mario Draghi; Portugal, António Costa, i Grècia, Kyriakos Mitsotakis (aquest, per videoconferència, per covid), Sánchez va viatjar fins a la capital germànica. El canceller, en una declaració conjunta de tots dos i sense preguntes, prèvia al seu sopar de feina, va ser extraordinàriament breu en aquesta matèria. I gandul. Va constatar que una «dificultat molt concreta» per a espanyols i alemanys són els elevats preus de l’energia. «Volem deliberar sobre com solucionar aquest problema, intercanviar idees sobre les nostres estratègies nacionals i fer tot el possible perquè la UE sigui més ràpidament independent en tot el que té a veure amb l’energia», es va limitar a expressar. El paquet ‘fit for 55’, el pla dissenyat per la UE per a la transició ecològica, és «un projecte estratègic». Punt. No va avançar més. No sorprenia: en les últimes hores, a l’equip del president admetien que Berlín seguia molt dur, contrari a revisar el model.

Sánchez, en canvi, va exposar davant els mitjans la pressa a la UE en el que havien convergit hores abans Draghi, Costa, Mitsotakis i ell mateix a Roma. «Aquest és un problema europeu que exigeix una resposta comuna, no que 27 països donin les seves respostes depenent de la realitat de cadascun dels Estats membres», s’ha d’actuar «ja» i fer-ho «de manera urgent», pel «bé» de famílies i empreses. Per a l’Executiu espanyol és «fonamental», per tant, que el Consell Europeu adopti respostes «concretes» i «immediates». Va incidir que així com Europa està «unida» contra «la guerra de [Vladímir] Putin» i a favor d’Ucraïna, s’ha d’unir ara entorn de les mesures econòmiques i socials que protegeixin els seus ciutadans, avancin cap a l’autonomia estratègica de la UE i salvaguardin la recuperació que treia després de la pandèmia.

«Convergència natural»

Notícies relacionades

En la compareixença del matí, Sánchez havia fet servir un to dramàtic: «Hem d’actuar conjuntament i fer-ho ja. Anem tard, ho hauríem d’haver fet abans. «No podem esperar ni un dia més» El líder socialista va advertir del risc que, si no s’adopten solucions col·legiades i comunes, cada Estat reaccions pel seu compte, i llavors es «fragmentaria» el mercat energètic. Per això va recalcar que les propostes d’Itàlia, Espanya, Portugal i Grècia no alteren la «robustesa» del sistema, ni afecten l’«estabilitat del subministrament» ni desincentiven la transició cap a les renovables.

Draghi va destacar la «convergència natural» dels quatre països mediterranis, va apressar que la UE intervingui de manera «unida i decidida». «Decisions concretes i fermes, i no meres orientacions», va demanar Costa. En la mateixa línia es va manifestar Mitsotakis: «Cap país per si sol pot encarar una crisi com aquesta», fan falta «respostes europees harmonitzades per contrarestar l’especulació». El dirigent conservador va alertar de si no hi ha una rèplica «contundent», no es remourà la «mina en el camp» que, a la llarga, pot convertir-se en la llavor del populisme.

Coincidència en la necessitat de reforçar l’Europa de la defensa