Resposta des de Roma

Sánchez garanteix l’ordre públic i ofereix diàleg als transportistes

  • El president refreda la tensió de les últimes hores i s’ofereix a escoltar les demandes dels convocants, però els demana calma i no caure en la violència

Sánchez garanteix l’ordre públic i ofereix diàleg als transportistes

EFE / EPA / ETTORE FERRARI

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern fica el peu al fre en la vaga de transportistes. Després d’unes últimes hores en què diferents membres de l’Executiu havien advertit que no dialogarien amb qui ha promogut un «boicot» violent encoratjat per «sectors minoritaris ultres», Pedro Sánchez va llançar aquest divendres des de Roma un missatge més conciliador: va mostrar la seva «absoluta empatia» davant les peticions dels camioners i va oferir diàleg. Això sí, va cridar a la calma perquè no es reprodueixin actuacions «vandàliques» d’una minoria i va prometre que el seu Gabinet garantirà en tot moment l’ordre públic.

Sánchez variava així el pas, i ho va fer quan els periodistes li van preguntar a Roma per les mobilitzacions dels transportistes després d’una trobada amb els primers ministres d’Itàlia, Portugal i Grècia. Una cimera informal programada per pressionar la UE perquè adopti mesures i perquè tallin l’escalada dels preus de l’energia, justament el motiu de protesta d’una aturada al sector que es prolonga des de dilluns.

Notícies relacionades

El president va remarcar que l’Executiu manté des de l’any passat un diàleg «constant» i «obert» amb les principals associacions del sector del transport, i va recordar que es va arribar a un acord que es va traduir en un compendi de mesures. Mesures que van tenir la seva traducció en un reial decret llei que el Congrés va convalidar justament ahir dijous amb el suport de tots els grups tret de Vox, que es va abstenir.

Quan li van preguntar si el Govern estaria disposat a parlar amb els convocants de les aturades d’aquesta setmana, Sánchez va mostrar la seva «absoluta disposició a continuar el diàleg». Ara bé, el Govern té «una exigència», que és «garantir l’ordre públic davant determinades conductes que afortunadament són minoritàries però que estan actuant de manera vandàlica i, quan no, violenta». «Per això», va seguir, «crido a la calma d’aquesta minoria, a poder expressar lliurement, amb respecte, les seves reclamacions, però a no caure en una dinàmica de violència que contravé la convivència en un moment tan difícil» com aquest que viu Espanya i Europa per les conseqüències de la guerra a Ucraïna.