Compareixença des de Roma

Sánchez manté el seu pla de no avançar mesures i apressa la UE: «No podem esperar un dia més»

  • Rubrica la seva aliança amb Itàlia, Portugal i Grècia. Els quatre mandataris coincideixen que la Unió ha d’actuar ja i que no valen les «27 respostes nacionals»

Sánchez manté el seu pla de no avançar mesures i apressa la UE: «No podem esperar un dia més»

EFE / EPA / ETTORE FERRARI

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez continua resistint a la pressió. És plenament conscient que s’està vivint una «situació d’emergència econòmica i social» provocada per la guerra a Ucraïna i que està disparant de manera «absolutament inassumible» els preus de l’energia, per això apressa la Unió Europea a actuar «ja», que arriba «tard» i no es pot esperar «un dia més». I argumenta que com que és Brussel·les qui ha de proporcionar una «resposta europea a un problema europeu», no es poden avançar mesures a escala nacional. N’hi haurà, ha reiterat aquest divendres per tranquil·litzar l’oposició, les comunitats i sectors com el del transport, que està obstaculitzant els subministraments, però el paquet d’iniciatives no arribarà abans del Consell de Ministres del 29 de març, en la data prevista.

Una setmana abans del Consell Europeu ordinari de Brussel·les, el president del Govern va comparèixer des de Roma després d’una reunió amb els primers ministres d’Itàlia (Mario Draghi), Portugal (António Costa) i Grècia (Kyriakos Mitsotakis, que hi va assistir per videoconferència, perquè ha donat positiu en covid). Els quatre països mediterranis recolzen que la UE adopti mesures per desvincular el preu del gas de la factura de la llum i són els que tenen opinions més similars. Els quatre mandataris van manifestar la seva total sintonia i unitat en el missatge i apressen la UE perquè adopti decisions immediates, «concretes» i executables perquè no hi ha «27 respostes nacionals diferents», ja que això fragmentaria el mercat energètic. Aquesta aliança dels països del sud ara ha de convèncer Berlín. Alemanya és la més contrària a la intervenció del sistema i el seu canceller, el socialdemòcrata Olaf Scholz, es reunirà aquesta tarda amb Sánchez a la capital germànica.