Crisi a les files populars
‘Fact check’: Casado, Ayuso, Egea i una setmana de versions sobre corrupció i espionatge al PP
La direcció del partit i la presidenta madrilenya han anat matisant les seves explicacions sobre els contractes sospitosos i la investigació interna
Pablo Casado medita presentar la dimissió: última hora de la crisi del PP en DIRECTE
La implosió del PP s’ha centrat en una batalla pel poder entre el líder nacional, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha entelat un altre debat de fons: les anades i vingudes de Génova i Puerta del Sol sobre el possible espionatge i els contractes dels quals suposadament s’hauria lucrat el germà de la líder. Aquesta és la cronologia de les versions donades sobre l’operació amb espies i l’adjudicació a dit.
16 de febrer
En plena ressaca per les eleccions a Castella i Lleó, amb una victòria amarga per al PP, ‘El Confidencial’ i ‘El Mundo’ publiquen que el nucli dur de Casado ha contactat amb detectius privats per recopilar informació comprometedora sobre el germà d’Ayuso. La sospita és que Tomás Díaz Ayuso podria haver rebut una comissió per diversos contractes adjudicats l’abril de 2020, durant els pitjors moments de la pandèmia, per adquirir mascaretes FFP2 i FFP3 per a la Comunitat de Madrid, una cosa que l’oposició feia temps que alertava. Ángel Carromero, home fort de l’alcalde José Luis Martínez-Almeida a l’Ajuntament de Madrid, és assenyalat com el cap pensant d’aquesta suposada operació d’espionatge.
17 de febrer
Almeida confirma que l’ajuntament havia obert feia dos mesos una investigació per descobrir si algú havia contractat detectius per investigar el germà d’Ayuso, però diu que no va trobar indicis sobre aquesta operació.
La presidenta madrilenya defensa la legalitat dels contractes i ataca Casado per haver orquestrat una operació «cruel», així que desafia el partit perquè demostri les seves acusacions «sense proves».
Des de Génova neguen l’espionatge i acusen Ayuso de maniobrar perquè es convoqui al més aviat possible el congrés del PP de Madrid en el qual ella ha d’agafar les regnes del partit. Des de la cúpula nacional revelen que Casado i el secretari general, Teodoro García Egea, havien convocat Ayuso per demanar-li informació sobre aquests contractes i sobre el cobrament de «280.000 euros» de comissió quan se’n van assabentar al setembre, moment en què l’oposició també en tenia coneixement. El partit obre un expedient a Ayuso per «les acusacions gravíssimes, gairebé delictives, contra Casado i la direcció del partit».
El PSOE desmenteix que la Moncloa facilités a Casado un dossier contra Ayuso Al cap d’unes hores, dimiteix Carromero. L’esquerra porta el cas a la Fiscalia Anticorrupció.
18 de febrer
El líder del PP llança sospites sobre un possible delicte de tràfic d’influències. «No permetria que el meu germà cobrés 300.000 euros per un contracte adjudicat directament pel meu consell de ministres», etziba Casado a la Cope. «Em dol que m’atribueixi un delicte o falta d’exemplaritat. Hem redactat milers de contractes d’emergència amb moltes empreses. Tot està fiscalitzat i tot és transparent. M’ofèn que jo hagi de demostrar la meva innocència», respon Ayuso.
La presidenta envia un comunicat en el qual revela que el seu germà va cobrar 55.580 euros més IVA de l’empresa Priviet Sportive no per obtenir un contracte amb l’Administració regional, sinó pel cobrament de les gestions realitzades per aconseguir el material sanitari, en concret mascaretes a la Xina, i pel trasllat del material a Madrid.
En una roda de premsa posterior, els consellers madrilenys de Sanitat i d’Hisenda, Enrique Ruiz Escudero i Javier Fenández-Lasquetty, mostren els cinc contractes d’urgència, entre els quals hi ha el que va ser adjudicat a Priviet Sportive per 1.512.500 euros, i un informe de la Cambra de Comptes que no incorpora cap observació rellevant.
Casado convoca Ayuso a Génova i dona per bones les seves explicacions sobre els contractes a dit, de manera que ordena el tancament de l’expedient informatiu quan ni tan sols s’havia nomenat un instructor que se n’hagués d’encarregar.
20 de febrer
El secretari general del PSOE a Madrid, Juan Lobato, anuncia que portarà a la Fiscalia Anticorrupció els contractes en els quals s’intueix vinculació amb el germà d’Ayuso. Els barons del PP veuen la «rendició» de Casado davant la presidenta com una mostra de la seva «extrema debilitat» i Ayuso congrega unes 3.000 persones davant les portes de Génova en la seva defensa.
21 de febrer
La presidenta madrilenya compareix per anunciar que portarà a la fiscalia tota la documentació en relació als contractes i, davant la possibilitat que es convoquin unes primàries per elegir nou líder, certifica que no s’hi presentarà. Malgrat l’aïllament, Casado es nega a dimitir i anuncia la convocatòria per dimarts que ve de la junta directiva nacional, màxim òrgan entre congressos del partit. El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, demana «prendre decisions».
22 de febrer
Casado perd suport progressivament fins al punt de quedar-se sol i acaba sacrificant la seva mà dreta, García Egea, que anuncia la seva dimissió, mentre s’obre a convocar un congrés extraordinari per elegir un nou líder del partit.
Paral·lelament, la Fiscalia Anticorrupció obre una investigació i aquest diari publica que el fiscal en cap, Alejandro Luzón, sol·licitarà informació a les unitats de recolzament de l’Agència Estatal d’Administració Tributària i de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) sobre la documentació que va aportar Ayuso, així com informes a l’adscrita Unitat de Policia Judicial sobre les relacions del seu germà amb Priviet Sportive.
Notícies relacionadesL’Ajuntament de Madrid aprova, amb els vots a favor de tots els grups excepte Vox, que es va abstenir, la creació d’una comissió d’investigació per esbrinar si Génova va intentar espiar la presidenta a través de l’Empresa Municipal de la Vivenda y Suelo (EMVS) i l’Empresa Municipal de Transportes (EMT). Almeida reitera, després de dies de silenci, que no hi va haver «cap pràctica irregular» en el seu govern municipal.
En una entrevista a ‘La Sexta’, García Egea inquireix que se l’ha acusat «falsament d’espionatge» i defensa que el partit tenia dret «a fer preguntes» sobre els contractes sota sospita del germà de la dirigent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Anàlisi Imputat sense causa
- Llengües cooficials El Govern demana a Polònia que impulsi l’oficialitat del català a la UE
- Votació dels republicans ERC elegeix avui entre Junqueras i Godàs qui reconstruirà el partit
- Negociacions Turull i Nogueras es reuneixen amb el PSOE a Suïssa
- Conferència de Presidents Els dirigents autonòmics es lamenten per la falta d’acords