Polèmica després de les paraules de Garzón

La UE admet el problema de les macrogranges, sobretot amb porcs i pollastres

El comissari europeu d’Agricultura assegura que la carn espanyola té la mateixa qualitat que altres europees

La UE admet el problema de les macrogranges, sobretot amb porcs i pollastres
3
Es llegeix en minuts

El comissari europeu d’Agricultura, Janusz Wojciechowski, assegura a Efe que la carn espanyola no és de menor qualitat que la de la resta de la Unió Europea, en plena polèmica per les paraules del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre les macrogranges, però reconeix el «problema» amb el desenvolupament d’aquestes explotacions i precisa que Brussel·les vol promoure les de petites dimensions.

«La carn espanyola té la mateixa qualitat que altres carns europees i altres aliments europeus», declara, si bé rebutja valorar les paraules de Garzón.

El polític es pronuncia així abans de viatjar a Espanya, on dijous visitarà La Palma, i divendres es reunirà a Madrid amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas.

Wojciechowski es desplaça al país quan persisteix la polèmica per les declaracions de Garzón, que en una entrevista amb ‘The Guardian’ va afirmar que les macrogranges «contaminen el sòl, contaminen l’aigua i després normalment exporten» la carn, que va considerar «de pitjor qualitat» i fruit del «maltractament animal».

Segons el comissari, no hi ha «raó per dir que el menjar espanyol, la carn espanyola, és de menor qualitat que d’altres a la Unió Europea».

«Però, per descomptat, tenim el problema amb el desenvolupament de l’agricultura a gran escala, especialment, en alguns sectors de la producció animal, com la carn de porc, els ocells de corral i les gallines ponedors», constata.

Admet que a Europa «es necessiten tots els tipus d’agricultura», però afegeix que ara «un dels objectius més importants de la Política Agrícola Comuna (PAC) és recolzar les petites i mitjanes explotacions».

«Aquesta és la nostra prioritat, i també en la producció animal. Sé que a Espanya hi ha una bona legislació nacional que recolza l’agricultura a petita escala, especialment a la producció animal», apunta.

Seguretat alimentària

Així mateix, es mostra convençut que la nova PAC, que entrarà en vigor el 2023, «enfortirà l’agricultura europea i també l’espanyola, en primer lloc, prestant més atenció als petits agricultors».

«No hi haurà seguretat alimentària si permetem eliminar els petits agricultors del sistema d’agricultura a la Unió Europea. No. Hauríem d’aturar aquest procés i donar als petits agricultors la possibilitat de continuar els seus cultius i cries».

Indica també que a les granges més petites «és més fàcil assegurar bons estàndards de benestar animal» i «aconseguir la sostenibilitat de la producció».

«La bona proporció entre el terreny agrícola i el nombre d’animals. Aquesta és la qüestió de la cadena de subministrament curta. Necessitem reduir la distància de la granja a la taula. Aquesta és una de les prioritats de la Unió Europea, de la Comissió Europea, reduir aquesta llarga distància de la granja a la taula. En l’agricultura a petita escala, això és més fàcil».

Alhora, recorda que les exportacions «en alguns sectors» són «molt importants», i posa l’exemple de les fruites espanyoles, per la qual cosa també insta a donar suport als exportadors.

Els plans de la PAC

Els Estats havien d’enviar a la Comissió Europea per a l’1 de gener els plans estratègics nacionals sobre com pretenen aplicar la futura PAC, i Espanya va ser un dels països que va complir amb el termini.

El comissari no espera «problemes» amb l’aprovació del pla espanyol perquè la cooperació entre l’Executiu de Madrid i la Comissió Europea «és molt bona».

Brussel·les ha d’avaluar aquests plans i espera comunicar a finals de març als països les seves primeres observacions.

Notícies relacionades

Wojciechowski insisteix que «una de les idees importants» que han de contemplar aquests plans és el suport als petits agricultors.

«Tenim el gran problema a tota la Unió Europea que durant els últims anys vam perdre moltes petites granges que no van ser capaces de competir amb l’agricultura a gran escala», apunta.