Investigació

Operació Carabante: el treball d’espionatge de Villarejo per a l’expatró espanyol de la fórmula 1

El comissari va anotar a la seva agenda que un advocat li va presentar José Ramón Carabante, que hauria recorregut als seus serveis perquè volia «dades» sobre Trinitario Casanova Abadía, amb qui mantenia una disputa econòmica

Operació Carabante: el treball d’espionatge de Villarejo per a l’expatró espanyol de la fórmula 1
6
Es llegeix en minuts

L’empresari malagueny establert a la Regió de Múrcia José Ramón Carabante, que va saltar a la fama després de promoure l’escuderia Hispania Racing de fórmula 1, va recórrer el 2010 als serveis del llavors comissari del Cos Nacional de Policia (CNP) José Manuel Villarejo per investigar i fer una escombratge de les trucades de telèfon del seu amic Trinitario Casanova Abadía, amb qui estava immers en un arbitratge després que li comprés el juliol del 2008, per 100 milions d’euros, el Grup Hispania,   segons el relat dels diaris del polèmic excomandament policial.

El juny del 2010 ja havien passat dos anys des que Carabante, propietari del Grup 2002, havia adquirit la societat de Casanova Abadía. I entre els dos empresaris s’havia generat una important controvèrsia en relació amb el contingut de l’acord de compravenda.

Casanova Abadía va enviar a Carabante un requeriment perquè aquest li pagués els diners que considerava que li devia, que eren uns 50 milions d’euros. I tots dos van comparèixer el juny del 2010 al Tribunal Civil i Mercantil d’Arbitratge (CIM) de Madrid, el tribunal del qual estava compost per Sebastián Albella Amigo, José Manuel Serra Peris i Jesús Trillo-Figueroa Martínez-Conde, aquest últim germà de l’exministre del PP Federico Trillo.

Anotacions manuscrites

En una trentena d’anotacions manuscrites, a què ha tingut accés ‘El Periódico de España’, Villarejo relata de forma detallada quina va ser la seva actuació en aquesta operació, per la qual Carabante hauria acordat pagar-li «400 i 50 al mes», segons el diari del comissari. L’operació Carabante hauria consistit, segons les anotacions manuscrites, en l’espionatge dels presumptes vincles econòmics que Casanova Abadía mantenia amb un dels components del tribunal arbitral que havia de decidir sobre la disputa econòmica. I tot amb la condició de comissari de Villarejo, que hauria comptat amb informació d’origen policial facilitada per alguns dels seus companys. Aquest diari ha mirat, sense èxit, de conèixer la versió dels dos empresaris.

Les activitats de Villarejo a la capital murciana haurien començat el 10 de juny del 2010 quan l’advocat Manuel Delgado, ara processat en el cas Gürtelli va presentar «el nou amo d’Hispania», que «també ho és de la fórmula 1». Es tractava de «José Ramón Carabante de la Plaza», i segons el comissari volia «dades de T. Casanova», especifiquen els manuscrits, en al·lusió al venedor del Grup Hispania, Trinitario Casanova Abadía.

Al mateix full el presumpte cap del considerat per la Fiscalia Anticorrupció com a «clan policial mafiós» al·ludeix a la seva proposta per reunir-se amb Carabante «dilluns a les 17 hores».

Cas de la Zerrichera

El 14 de juny el comissari transcriu el contingut de la «reunió», en què obté dades dels negocis de Casanova Abadía, que estava immers en l’anomenat cas judicial de La Zerrichera, destapat per La Opinión de Murcia.

De forma manuscrita al·ludeix que el pare de Casanova Abadía «exportava llimones a Oriola» (Alacant), però també que reclamava 180 milions per la paralització de la urbanització a «Valcárcel», amb referència al llavors president de la Regió de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel (PP).

També redacta: «Kutxa», –l’entitat financera que havia participat en la promoció de gairebé 5.000 vivendes en aquest paratge natural situat al municipi costaner d’Águilas– «128 milions, en van pagar 50 (Águilas). Relacionats amb Malaya». Tal com va informar La Opinión de Murcia, l’empresari Francisco Javier Arteche, soci en aquesta promoció de la Kutxa, havia sigut imputat en el cas de corrupció de Marbella.

«Comprat per TC»

L’agenda de Villarejo inclou després els noms de l’exconseller murcià Francisco Marqués, sobre el qual diu, de forma literal: «Comprat per TC [Trinitario Casanova]». També va escriure el nom de diferents persones: «Jorge Sotelino (arquitecte) «Borja Ortega», «Domingo Martínez», «Joaquín Ortuño Abadía», i «José Cáceres». A aquest últim el vincula amb l’exconseller Francisco Marqués, que malgrat ser detingut va acabar exonerat de qualsevol responsabilitat penal en el cas de La Zerrichera.

Villarejo finalment es refereix a altres negocis de Casanova Abadía, ja que era propietari del diari ‘El Faro-Crónica del Sureste; i d’uns terrenys a Xátiva. També anota «B. Popular-Titánica».

En aquest sentit, l’Audiència Provincial de Madrid va confirmar el 2017 que Casanova Abadía va cometre un delicte contra el mercat per difondre una notícia falsa sobre una possible opa d’un grup d’inversors mexicans al Banco Popular. Se li va imposar una multa de 108.000 euros i la inhabilitació durant sis mesos per intervenir en el mercat financer.

El 17 de juny, després de fer-se la primera reunió amb Carabante, Villarejo escriu: «Confirmada la cita, dissabte a les 11 h. Després a la finca i des d’allà de tornada. Organitzar dilluns per a rastreig de línies».

Reunió a Múrcia

Aquesta nova reunió té lloc «dilluns cap a les 11 hores» a Múrcia. I per anar a l’entrevista el comissari pren nota de la seu de l’empresa, que estava ubicada a la cèntrica plaça de la Fuensanta.

A l’agenda apareix una altra anotació que és clau per entendre la manera d’actuar de Villarejo, ja que al·ludeix a la presumpta intervenció d’«Oli», l’excomissari en cap de la UDEF José Luis Olivera; i de «Big», l’excap de la Unitat Central de Recolzament Operatiu (UCAO) Enrique García Castaño: «Dades sobre Trillo i les seves relacions amb Trin. Casanova. Assumpte Lletres Universals. Big [García Castaño] té info de tots els viatges».

El 21 de juny apareix una altra frase vinculada a Carabante, cognom que Villarejo escriu en ocasions amb ve baixa: [Caravante] no amb b: «Trucada per a escombratge demà, organitzar info per a dimecres. Tub», i dies més tard Villarejo escriu que aquest empresari li havia trucat per «donar telèfons». «Quedem per veure’ns aquesta setmana».

«Els vincles de Trillo i TC»

El 22 de juny Villarejo apunta que el seu client té «molt bona predisposició». «Demà anava a Múrcia. Organitzar informe i fer-l’hi arribar». Uns dies després, l’1 de juliol Carabante «va acceptar i va agrair els temes». Després el comissari ja adverteix el seu client «sobre Trillo i vincles amb TC [Trinitario Casanova] (són socis). Parlar pròxims dies».

Notícies relacionades

En concret, el comissari es refereix al germà de l’exministre, que formava part del tribunal d’arbitratge que havia de dirimir la seva disputa amb Casanova Abadía. En altres anotacions el comissari afirma que Carabante, que li reclamava «avenços», «segueix endavant amb el pla de treball», al mateix temps que proposa que li porti «un contracte».

Malgrat l’operació desenvolupada per Villarejo, Carabante no va aconseguir el seu objectiu, ja que al final de l’arbitratge va ser obligat a abonar 35 milions a Casanova Abadía, a qui inicialment reclamava 135 milions. A l’agenda Villarejo va anotar, després del nom de l’advocat Manuel Delgado, que li havia presentat el seu client murcià: «Gran bronca sobre JR Carabante». No obstant es va mostrar esperançat perquè aquest lletrat, que va morir fa uns mesos, li havia mostrat «bona predisposició per a altres coses». Malgrat tot, l’operació Carabante no va ser en va per al comissari, ja que va estrènyer els llaços amb Delgado, que va acabar com a conseller d’ACS fins el 2019, quan Florentino Pérez el va obligar a dimitir per la seva relació amb Villarejo. Però aquesta ja és una altra història.