En la comissió Kitchen

Fernández Díaz nega que Rajoy o Cospedal li demanessin que utilitzés el Ministeri de l’Interior per protegir el PP

  • Afirma que mai va saber res relatiu a l’operació Kitchen o a un espionatge a Bárcenas

  • Assegura que va nomenar Eugenio Pino com a director adjunt perquè l’hi va demanar Cosidó

Fernández Díaz nega que Rajoy o Cospedal li demanessin que utilitzés el Ministeri de l’Interior per protegir el PP

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz va comparèixer en la comissió Kitchen del Congrés dels Diputats tenint molt present que està imputat a l’Audiència Nacional a la peça del mateix nom del cas Tándem, en què s’investiguen les clavegueres policials i el principal imputat és l’excomissari José Manuel Villarejo. No es va negar a declarar, però va verbalitzar tot el que el pogués exculpar. Això sí, també va fer-ho amb les úniques persones que com a ministre li podien haver donat instruccions per protegir el PP: el llavors president del Govern, Mariano Rajoy, i la que era secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

I si en algun recurs a l’Audiència Nacional va dir que si ella estava fora de la investigació judicial, ell també ho hauria d’estar amb més raó, va admetre: «Jo no acuso ningú; jo m’estic defensant». Una mica després va negar taxativament que ni Rajoy ni Cospedal li haguessin donat instruccions per utilitzar el Ministeri de l’Interior per protegir el partit dels casos de corrupció que patia, com Púnica, Lezo o Gürtel. Tampoc ho hauria permès, va asseverar, i va afegir que «sota el seu coneixement» Cospedal no va tenir cap ascendent en la policia, com ha semblat traslladar-se en els àudios intervinguts a Villarejo.

Pels directors generals

Notícies relacionades

Fernández Díaz, no obstant, va negar conèixer que durant el seu mandat hi hagués hagut alguna operació de nom ‘Kitchen’ o dels fets que se li atribueixen: l’espionatge a qui era tresorer del PP, Luis Bárcenas. Prèviament havia assegurat que, malgrat el que va dir qui va ser director general de la Policia durant el seu mandat, Ignacio Cosidó, va ser a petició d’aquest pel que va nomenar número dos de la policia Eugenio Pino, a qui no coneixia de res.

Va assegurar que va ser l’antecessor de Cosidó, Juan Cotinio, que li va parlar per primera vegada de Villarejo. Li va explicar que «hi havia un comissari al Ministeri de l’Interior que durant el seu mandat com a director general havia prestat serveis importants i que seria bo que el conegués». Per això, va explicar, li va dir al seu secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, també imputat, que parlaria amb ell. Va afirmar que amb Villarejo ell només va creuar «dues paraules en cinc anys, gràcies a Déu»

Temes:

Congrés