El PP s’acosta a votar en contra del decret aranzelari arran de l’apagada

El Govern patirà per convalidar aquest dijous el pla d’ajudes a les empreses

El PP s’acosta a votar en contra del decret aranzelari arran de l’apagada
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

"Les centrals nuclears, lluny de ser una solució, han sigut un problema". "El que veiem és que, amb més dependència nuclear, la recuperació no hauria sigut tan ràpida com la que estem vivint". Aquestes declaracions de Pedro Sánchez dimarts passat, 24 hores després de l’apagada que va deixar a les fosques Espanya, han revoltat el PP i sumen com un argument més per decantar-se pel no al decret dels aranzels que es votarà dijous al Congrés.

"Si no ens concreta què va fallar perquè caigués el sector elèctric, ¿com pot estar tan segur que les nuclears han sigut un problema?", es preguntava un alt càrrec del partit d’Alberto Núñez Feijóo en el passat congrés del Partit Popular Europeu (PPE) a València. Els populars estan en contra del tancament de totes les centrals nuclears, una decisió acordada pel Govern amb les empreses propietàries el 2019. Està previst que la clausura s’executi de manera esglaonada entre 2027 i 2035. Amb la guerra de Rússia contra Ucraïna, la incertesa de la lluita aranzelària de Donald Trump i ara l’apagada a la Península, el PP considera imprudent avançar en aquest pla i reclama el Govern que s’ho replantegi. De fet, el va posar com una de les seves condicions fa un mes per recolzar la convalidació del decret que es votarà al Congrés.

Reunions amb Cos

El paquet arriba als 14.100 milions d’euros en ajudes, dels quals 7.400 seran de nou finançament i 6.700 d’instruments ja existents. Quan el va aprovar el Govern, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, es va asseure amb el vicesecretari de l’àrea del PP, Juan Bravo, i va semblar que s’obria una via de comunicació que podia ser fructífera. El tarannà de tots dos i el rebuig de les amenaces aranzelàries de Trump feien preveure un acostament entre l’Executiu i l’oposició inèdit fins ara.

No obstant, l’atac de Sánchez a les nuclears després de la caiguda del sistema elèctric i la falta d’explicacions de per què va passar –una cosa a la qual el PP l’està apressant des del primer dia– porten els populars a decantar-se pel no en la votació de dijous vinent al Congrés. El Govern no tindrà fàcil superar aquest examen, ja que Podem encara no ha aclarit la seva posició.

El pla dels populars

Notícies relacionades

Aquest pla no pot deixar els populars sols amb els diputats de Vox, una situació que, segons assenyala Bravo, no els preocupa, perquè s’encarregaran d’explicar que aquest pla "multimilionari" del Govern de Sánchez no és "un pla", sinó que suposa "més deute". "Jo no he sentit que cap empresa ens demani més deute i avals", afirma.

Els populars plantegen la creació d’un fons nacional amb els diners que es recapten dels aranzels per ajudar les empreses, un pla de competitivitat industrial amb baixades de cotitzacions socials a les empreses afectades i incentius fiscals, com eliminar o deixar a zero l’impost sobre la producció d’energia elèctrica i la simplificació i reducció de traves administratives.