Investigació

El Consell Fiscal es reuneix després de conèixer-se les maniobres de Delgado en el cas Tàndem-Villarejo

  • Indicis que el número dos de la Fiscalia General va maniobrar per impedir que Ignacio Stampa guanyés la plaça a Anticorrupció

El Consell Fiscal es reuneix després de conèixer-se les maniobres de Delgado en el cas Tàndem-Villarejo
5
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, segons els documents que EL PERIÓDICO ofereix als seus lectors, va ser l’autèntica impulsora, entre bastidors, d’unes diligències d’investigació que tant el tinent fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), Carlos Ruiz de Alegría, com el seu cap, Jesús Caballero Klink, van proposar, després d’investigar documents i prendre declaració a testimonis, arxivar amb rotunditat.

Aquestes diligències es van iniciar, amb gran ressonància mediàtica, arran d’una denúncia anònima sobre filtracions del sumari contra els fiscals Ignacio Stampa i Miguel Serrano, a càrrec del ‘cas Tàndem-Villarejo’ des del 2017. Però la Fiscalia General de l’Estat (FGE) va limitar ja des del començament aquestes diligències, secundades més tard per una denúncia del partit ultradretà Vox contra els dos fiscals, només a Stampa. Sense donar explicacions.

El Consell Fiscal es reuneix aquest dimecres per abordar el cas.

L’expedient complet del TSJM va ser entregat a Stampa, després de sol·licitar-lo per defensar-se –és part en el procediment–, el novembre de 2020, pel llavors fiscal superior Caballero Klink. En aquest expedient, precisament, consten les instruccions, sota l’aparença de suggeriments, que la mà dreta de Dolores Delgado, el fiscal en cap de la Secretaria Tècnica, Álvaro García, cursava als fiscals del TSJM cada vegada que proposaven l’arxiu de les diligències. La Secretaria Tècnica assisteix l’FGE, però no té, reglamentàriament, cap autoritat sobre altres institucions, en aquest cas la Fiscalia del TSJM.

El 5 d’octubre del 2020, el fiscal superior Caballero Klink va traslladar a García que va enviar el projecte de decret d’arxiu de les diligències de l’instructor, el tinent fiscal del TSJM, Carlos Ruiz de Alegría, en què assenyalava: «No es pot apreciar cap empremta d’indicis ni tan sols de sospites que avalessin la pretensió del partit denunciant ... no acreditant-se cap filtració o revelació [en la causa Tàndem-Villarejo]».

El fiscal en cap García contesta el 8 d’octubre del 2020 que «es considera la pertinència de prendre declaració en qualitat de testimoni al Sr. José Manuel Calvente, que té estreta relació amb el procediment...». I afegeix que «així mateix es considera que pot ser molt esclaridora la declaració en qualitat de testimoni del company fiscal que intervé juntament amb el denunciat, Sr. Stampa, en el procediment [Tàndem-Villarejo] del qual porta causa la denúncia. Sr. Miguel Serrano».

En realitat, els «denunciats» eren tots dos fiscals. Però les diligències només es van fer per a Stampa. Ara, qui va ser denunciat, en canvi, es proposa com a testimoni. L’afany de controlar les diligències és transparent. «Prego a V.E. mantingui aquest curs de comunicació fent arribar les noves fites processals de rellevància que s’adoptin en relació amb el mateix».

El 23 d’octubre, després de realitzar les diligències suggerides, envia un nou decret de rotund arxiu de les diligències seguides per denúncia de Vox. El document, de 12 folis, també es refereix a una nova denúncia que secunda les anteriors per part de María Montero, periodista, sobre la qual diu que «no és procedent practicar cap diligència...».

Segons el que pot denominar-se la caixa negra de les comunicacions de la Fiscalia General, aquest escrit és remès pel TSJM a les 12.25 i va ser llegit a la Secretaria Tècnica a les 12.33 hores.

La data és clau. Ja està convocat el Consell Fiscal, òrgan assessor de l’FGE, al qual Delgado portarà la proposta d’adjudicar 8 places fixes a la Fiscalia Anticorrupció. Stampa aspira a una d’aquestes places després d’instruir 30 peces del ‘cas Tàndem-Villarejo’ en cinc anys.

En un registre a la presó d’Estremera aquell 23 d’octubre, Stampa, després de preguntar-li Villarejo a la seva cel·la si la fiscal general encara no l’ha cessat, troba proves de les vinculacions entre una de les seves denunciants, Montero, i Villarejo. La Fiscalia demana al jutge García-Castellón la seva imputació. Sense èxit.

El fiscal en cap García contestarà a la segona proposta d’arxiu però es prendrà el seu temps. Mentrestant, el 27 d’octubre Delgado tira endavant en el Consell Fiscal la seva proposta de no donar la plaça a Stampa. La recolzen perquè hi ha «pressió mediàtica», segons declara la portaveu de l’Associació de Fiscals.

García contesta el 4 de novembre, tretze dies després de rebre el segon decret d’arxiu del 23 d’octubre: «Abans d’adoptar cap resolució, interessem ens remetin la totalitat de les diligències d’investigació». Caballero Klink les envia a l’endemà, 5 de novembre.

Gairebé un mes més tard –les diligències continuaven sense arxivar–, García admet que el decret de 23 d’octubre «es refereix de manera detallada a les actuacions» però «atesa la transcendència de l’assumpte, la gravetat dels fets denunciats i la necessitat d’esgotar les diligències em permeto realitzar-li els següents suggeriments».

Notícies relacionades

García proposa demanar a l’Audiència Nacional el xat intern dels serveis jurídics d’Unides Podem, així com «un [nou] interrogatori més ampli i esclaridor» a José Manuel Calvente i prendre declaració a la periodista Patricia López; tornar a interrogar els advocats d’Unides Podem, Marta Flor Núñez i Alejandro Gámez i demanar un presumpte correu de l’advocada Flor Nuñez al fiscal Alejandro Luzón. Insisteix que «es mantingui aquest curs de comunicació, fent arribar les noves fites processals de rellevància que s’adoptin».

L’instructor, Ruiz de Alegría, rebutja les noves diligències suggerides i qui les assumeix és el seu superior, Caballero Kilnk, que assumeix la tasca. Al conèixer que Stampa té accés a la caixa negra, l’FGE ordena el 15 de gener del 2021 el desglossament de les comunicacions amb el TSJM –retirar-les de l’expedient– i considera que és material secret. El 16 de febrer, Caballero Klink dicta el tercer arxiu, aquesta vegada definitiu... sense realitzar cap nova diligència a les ja practicades fins al 23 d’octubre del 2020.