Investigació

Jo acuso la Fiscal General

  • El fiscal del Suprem Salvador Viada qüestiona el Consell Fiscal sobre la decisió d’apartar el fiscal del ‘cas Tàndem-Villarejo’

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

El 27 d’octubre del 2020, la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, va portar al Consell Fiscal, el seu òrgan assessor, la proposta de no concedir una de les dues places fixes a la Fiscalia Anticorrupció, sol·licitada per Ignacio Stampa, el fiscal que va començar a instruir en comissió de serveis, el 2017, una macrocausa que ha acabat per sumar unes 30 peces contra l’excomissari José Manuel Villarejo. En canvi, la fiscal general va donar llum verda en el mateix acte a atorgar l’altra plaça al seu company Miguel Serrano.

Dolores Delgado, parella de l’advocat Baltasar Garzón, exjutge que dirigeix el bufet Ilocad, que defensa alguns investigats va aconseguir el recolzament del Consell Fiscal, no es va abstenir a l’hora de formular la seva proposta sobre Stampa, ni va exposar, segons fonts judicials consultades, les circumstàncies d’un conflicte potencial.

Stampa no ha pogut, per tant, pujar als estats en el judici oral de les tres peces que ell va instruir i que seran les primeres enjudiciades per l’Audiència Nacional al reprendre’s la vista el 15 de novembre.

Demanda de reparació patrimonial

El fiscal Stampa, ara a la Fiscalia de Madrid, ha presentat una demanda de reclamació de reparació patrimonial per les presumptes maniobres de la fiscal general de l’Estat contra ell, que van culminar en la fórmula de denegar-li la plaça fixa que sol·licitava a la Fiscalia Anticorrupció, una aspiració que comptava amb el recolzament del seu fiscal cap, Alejandro Luzón.

Aquest dijous 11 de novembre el fiscal de la Sala Penal del Tribunal Suprem Salvador Viada, president de l’Associació Professional de Fiscals Independents (APIF), ha registrat una sèrie de preguntes davant el Consell Fiscal que posen en qüestió la decisió aprovada el 27 d’octubre del 2020 per denegar la plaça a Stampa.

Viada pregunta si coneixia el Consell Fiscal en la votació del 27 d’octubre citat que «el despatx que lidera la parella sentimental» de la fiscal general de l’Estat «exercia la defensa d’alguns d’implicats i que havia intervingut en alguna diligència en defensa d’algun dels implicats». El fiscal es refereix a l’assistència que va prestar Garzón a l’investigat excomissari Enrique García Castaño al ser detingut, l’11 de juliol del 2018.

En un laberint

El fiscal s’introdueix amb les seves preguntes en el laberint del que va ser la investigació oberta per la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid contra Stampa per presumptes filtracions en el ‘cas Tàndem’, unes diligències que van acabar arxivades però que van ser prorrogades artificialment per donar l’aparença que el fiscal era objecte d’investigació.

«¿És cert que el fiscal de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, es va dirigir en almenys dues ocasions per mitjà de ‘suggerències’ per escrit a l’instructor de les diligències d’investigació [el tinent fiscal Carlos Ruiz de Alegría] per fer-lo reconsiderar la seva proposta d’arxiu de les actuacions i instant-lo a practiques noves diligències?». ¿Per què si la denúncia que va donar origen a la investigació sobre filtracions buscava obrir diligències contra Stampa i Serrano només es van tirar endavant contra el primer d’ells?

Però Viada, citant la demanda de Stampa, planteja un altre aspecte molt rellevant del laberint en què es va ficar la fiscal general de l’Estat. «¿És cert que aquests escrits del fiscal en cap de la secretaria tècnica ‘suggerint’ a l’instructor continuar la investigació han sigut eliminats de l’expedient d’aquestes diligències malgrat ser la raó per la qual les diligències es van prolongar més enllà de la data del 27 d’octubre del 2020?».

Assumpte de «màxima gravetat»

Notícies relacionades

Aquest punt és rellevant. Perquè Dolores Delgado aconsegueix prorrogar les diligències sobre Stampa precisament quan porta al Consell Fiscal la proposta de denegar-li la plaça. El jo acuso que Stampa planteja en la seva demanda de reparació patrimonial i que Viada recull apunta que, quan l’instructor, el tinent fiscal Carlos Ruiz de Alegría, es nega a continuar prolongant les diligències, per suggerència de la secretaria tècnica, la direcció de les mateixes va ser avocada al fiscal superior del TSJM, Jesús Caballero Klink.

El fiscal Viada conclou: «L’assumpte és de la màxima gravetat. El Consell Fiscal ha de sotmetre a debat un fet que ha tingut una repercussió immediata en un cas [Tàndem-Villarejo] de corrupció política i policial, cosa que a més un perjudici directe a un fiscal [Stampa] de qui totes les causes obertes contra ell han acabat arxivades».