Investigació

Delgado no informarà el Consell Fiscal de la seva actuació en el cas Stampa perquè és matèria «reservada»

  • Les instruccions de la fiscal general de l’Estat de prorrogar les diligències ja són a dos procediments

zentauroepp42454228 barcelona 09 03 20018 la fiscal dolores delgado   experta en180606122245

zentauroepp42454228 barcelona 09 03 20018 la fiscal dolores delgado experta en180606122245 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha donat instruccions perquè l’expedient que conté la seva actuació durant les diligències sobre filtracions del sumari del cas Tàndem-Villarejo per part del fiscal Ignacio Stampa, l’arxivament del qual va prorrogar presumptament de manera artificial, sigui mantingut en secret.

Aquesta conducta, que considera, de fet, com a material classificat o secret aquest expedient, afectaria el Consell Fiscal, al qual, segons fonts judicials consultades, no se li donarà informació detallada, com sol·licitava l’Associació de Fiscals, i altres institucions que haurien d’intervenir en les demandes de Stampa.

Una està en curs a la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) i una altra (demanda de reparació patrimonial), al Ministeri de Justícia. Les paraules escollides per Delgado en la seva comunicació de dilluns, dia 15, a tots els membres de la carrera fiscal ja anticipaven la instrucció apuntada.

Sense detalls ni expedients

«Davant les gravíssimes i difamatòries imputacions aparegudes en mitjans de comunicació en relació amb el Consell Fiscal i altres òrgans del Ministeri Fiscal, vaig prendre la decisió d’afegir un punt específic en l’ordre del dia del pròxim Ple del Consell Fiscal, que tindrà lloc el 24 de novembre, amb la finalitat de recollir detallada informació sobre aquesta qüestió», assenyala.

Es tracta de «recollir detallada informació», és a dir, sol·licitar o demanar, cosa que implica, segons fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO, no aportar detalls o expedients. La Fiscalia General de l’Estat (FGE) ha decidit, en conseqüència, no aportar les diligències al procediment ordinari que ha interposat Stampa a la Sala Contenciosa Administrativa del TSJM, sobre les quals haurà d’intervenir l’Advocacia de l’Estat, perquè les considera secretes.

La conducta implica, segons fonts jurídiques, una defensa innòcua, tenint en compte que el fiscal Stampa ha obtingut, per ser part en les diligències de la Fiscalia del TSJM, els documents i els ha aportat en les seves demandes. Aquí, segons assenyalen fonts judicials, no es tracta d’adverar, és a dir, donar autenticitat als documents. Aquests ja són als procediments.

«Desglossar» el material

Però el fet és que per ocultar el seu paper d’impulsor de les diligències, la Secretaria Tècnica va ordenar «desglossar» aquest material, és a dir, retirar-lo de l’expedient. Problema: la decisió es va adoptar al conèixer que la Fiscalia del TSJM ja li havia donat trasllat de les diligències a Stampa després de sol·licitar-ho.

El fiscal de la Sala Penal del Tribunal Suprem, Salvador Viada, que ha elevat al Consell Fiscal una sèrie de preguntes sobre aquestes instruccions sota la forma de «suggerències», n’ha citat algunes de les mateixes canalitzades pel cap de la Secretaria Tècnica de la FGE, Álvaro García.

Pròrroga de sis mesos

Notícies relacionades

Malgrat la segona decisió d’arxivar de l’instructor Ruiz de Alegría, del 23 d’octubre del 2020, la fiscal general va declarar, l’1 de novembre del 2020 al diari ‘El País’, que «les diligències obertes contra el senyor Stampa segueixen vigents fins que s’esgoti la investigació, que podria estar pendent de noves actuacions». A primers de desembre, Álvaro García «suggereix» fer noves diligències. L’instructor s’hi nega i el seu cap, el fiscal Jesús Caballero Klink, el relleva i assumeix ell mateix la instrucció.

El 23 de desembre, davant el pròxim venciment el 9 de gener de les diligències, Delgado estampa la seva firma en un decret que les prorroga per sis mesos.