Cas Stampa

Delgado cita el fiscal en cap Anticorrupció i la seva mà dreta en el Consell Fiscal

Luzón acudirà a la reunió per informar sobre la causa Tàndem-Villarejo

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha convocat a assistir aquest dimecres al Consell Fiscal, el seu òrgan assessor, el fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, i el fiscal en cap de la Secretaria Tècnica, la seva mà dreta, Álvaro García.

Fonts de la Fiscalia Anticorrupció van confirmar a preguntes d’EL PERIÓDICO que Luzón acudirà al conclave, pel que sembla per informar sobre el progrés de la causa Tàndem-Villarejo després de ser apartat de la mateixa el fiscal Ignacio Stampa.

García és qui, segons revelen els papers de la Fiscalia General de l’Estat (FGE) que publica EL PERIÓDICO, va cursar a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), que instruïa diligències contra Stampa sobre presumptes revelacions del sumari Tàndem-Villarejo, instruccions sota la forma de «suggeriments» per prorrogar la investigació quan en dues ocasions, l’octubre del 2020, li van enviar dos decrets d’arxivament per considerar Stampa innocent.

Aquestes instruccions i comunicacions entre la FGE i el TSJM van formar part de l’expedient obert en el TSJM. Van ser entregades a Stampa quan les va sol·licitar per exercir la seva defensa. Mostraven que en realitat la FGE dirigia, al darrere del TSJM, les actuacions. L’arxivament proposat, el 5 i el 23 d’octubre del 2020, va ser denegat amb l’argument que feien falta més diligències.

L’objectiu, presumptament, era mantenir-les obertes perquè el 27 d’octubre del 2020 se celebrava el Consell Fiscal que havia d’assignar vuit places a la Fiscalia Anticorrupció.

Aquestes diligències van tenir tal repercussió en mitjans de comunicació que l’Associació de Fiscals, a la qual pertanyia Stampa, va recolzar la proposta de la Fiscalia General de l’Estat de no concedir-li la plaça «per la pressió mediàtica» existent. Una pressió alimentada per unes diligències, ara es pot comprovar, inflades i prorrogades a instàncies de la FGE.

Fonts judicials assenyalen que la fiscal general Delgado intenta aconseguir en el Consell Fiscal una declaració del fiscal en cap Anticorrupció Luzón en el sentit que el cessament de Stampa no ha tingut conseqüències negatives i que ara compta amb més fiscals en les 30 peces que formen la trama Tàndem-Villarejo.

La compareixença de García, la seva mà dreta, és una manera de transferir-li la responsabilitat material de fer els suggeriments que aquest va cursar al TSJM per mantenir obertes les diligències contra Stampa i treure’s així les taques que l’han esquitxat.

Notícies relacionades

La fiscal general de l’Estat, en canvi, no ha sol·licitat la compareixença dels dos fiscals que van proposar l’arxivament de les diligències el 5 i el 23 d’octubre del 2020, l’instructor en el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, tinent fiscal Carlos Ruiz de Alegría, i el fiscal superior del TSJM Jesús Caballero Klink.

Ells, precisament, van ser els destinataris de les noves diligències que els proposava cada vegada que enviaven el decret d’arxivament el fiscal en cap de la Secretaria Tècnica, Álvaro García.