Investigació

La Fiscalia General de l’Estat obre procediment d’«informació prèvia» a Stampa

  • L’expedient administratiu el vincula amb algunes notícies de premsa sobre les seves demandes

La Fiscalia General de l’Estat obre procediment d’«informació prèvia» a Stampa

ISABEL INFANTES/ EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

La Inspecció de la Fiscalia General de l’Estat (FGE) ha obert un expedient administratiu d’«informació prèvia» contra el fiscal Ignacio Stampa, actualment a la Fiscalia de Madrid i exfiscal del cas Tàndem-Villarejo, per notícies aparegudes en mitjans de comunicació els passats 10 i 11 de novembre sobre la seva demanda de reclamació patrimonial davant el Ministeri de Justícia.

La fiscal en cap de la Inspecció, María Antonia Sáinz Gaite, ha obert el procediment per delegació del tinent fiscal Juan Ignacio Campos, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO en fonts judicials coneixedores de la decisió. Segons aquestes fonts, la fórmula utilitzada per la qual el tinent fiscal Campos delega en la fiscal cap de la Inspecció obeeix al fet que les notícies aparegudes es refereixen a l’actuació de la FGE, Dolores Delgado.

«Les informacions prèvies les obre la Inspecció per delegació de la fiscal general de l’Estat, però com que en aquest cas la demanda de reclamació i les notícies es refereixen a la fiscal general Dolores Delgado, per evitar un possible conflicte d’interessos, ella no hi intervindrà», va explicar la font.

¿Expedient disciplinari?

Precisament, tant Campos com Sáinz Gaite van participar en la reunió que Delgado va mantenir dilluns passat, 15 de novembre, amb membres del seu equip de la Secretaria Tècnica i fiscals cap com Pilar Rodríguez, de la Fiscalia de Madrid, i el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón. Es tracta d’un expedient administratiu que pot derivar en un expedient disciplinari.

La fiscal general de l’Estat afirma que els documents aportats per Stampa en les seves demandes (davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid com de reclamació patrimonial davant el Ministeri de Justícia) són matèria reservada, secreta, i la Fiscalia General de l’Estat no els aportarà a cap dels procediments, segons les fonts consultades.

Aquests documents contenen instruccions sota la forma de «suggeriments» a l’instructor d’unes diligències contra Stampa, el 2020, en les quals se l’acusava de filtrar informacions del cas Tàndem-Villarejo per prorrogar-les, presumptament de manera artificial, tenint en compte que el tinent fiscal del TSJM, Carlos Ruiz de Alegría, havia proposat el 2 d’octubre i el 23 d’octubre el seu arxiu al considerar que Stampa era innocent.

Plaça denegada

Aquestes diligències es van prorrogar i el 27 d’octubre de 2020 Delgado va denegar en la seva proposta al Consell Fiscal atorgar una plaça fixa a Stampa en la Fiscalia Anticorrupció. Tot i que podia assignar-li el seguiment del cas Tàndem-Villarejo, no ho va fer, de manera que negar-li la plaça va implicar expulsar-lo de l’esmentat cas.

Notícies relacionades

Una part d’aquests documents van ser revelats públicament pel fiscal de la Sala Penal del Tribunal Suprem, Salvador Viada, l’11 de novembre a l’elevar una sèrie de preguntes al Consell Fiscal, òrgan assessor de la FGE, que té prevista la seva reunió mensual el 24 de novembre.

La FGE va decidir dilluns passat incloure en l’ordre del dia d’aquesta reunió un punt sobre la reclamació patrimonial de Stampa, tot i que fonts judicials assenyalen que no té intenció d’informar detalladament sobre la seva actuació, que, segons s’ha assenyalat, qualifica com a secreta. Una informació que ara sol·licita l’Associació de Fiscals, que va recolzar el 27 d’octubre de 2020 la decisió de denegar la plaça a Stampa «per la pressió mediàtica».