Investigació

Cas Delgado & Stampa, un crim imperfecte

La fiscal general de l’Estat deixa empremtes i testimonis en la venjança que va expulsar el fiscal del cas Tàndem-Villarejo

Cas Delgado & Stampa, un crim imperfecte

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Ignacio Stampa, el primer i principal fiscal del cas Tàndem-Villarejo, l’home que va impulsar les tres peces d’un judici oral a l’Audiència Nacional que es reprèn avui, dilluns 15 de novembre, no serà present a l’estrada perquè la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, va orquestrar una venjança que va acabar amb la seva actuació a la Fiscalia Anticorrupció a finals d’octubre del 2020. Aquesta venjança, amb uns detalls que ha plantejat al Consell Fiscal, òrgan assessor de Delgado, el fiscal de la sala Penal del Tribunal Suprem, Salvador Viada, lluny de ser un crim perfecte que va culminar amb la decapitació de Stampa, ha deixat empremtes en forma de documents i testimonis que han sigut destinataris de les instruccions i suggeriments de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat, que assisteix Dolores Delgado, i que no té autoritat institucional sobre els fiscals. Stampa, destinat ara a la Fiscalia de Madrid, ha impulsat dos procediments. Un davant la sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i un altre davant el Ministeri de Justícia com a demanda de reparació patrimonial pels presumptes perjudicis professionals soferts. 

¿Quins són els mòbils que van impulsar l’operació contra Stampa? Som al juny del 2018. Delgado acaba de ser nomenada ministra de Justícia. L’11 de juliol del 2018 és detingut un dels socis de l’excomissari José Manuel Villarejo. Es tracta de l’excomissari Enrique García Castaño. El seu advocat és l’exjutge Baltasar Garzón, el bufet del qual també defensa altres investigats en la causa Tàndem. L’exjutge s’ocupa personalment d’assistir García-Castaño durant el registre i detenció a què és sotmès. I el seu bufet difon un comunicat en què qualifica l’arrest com un «acte desproporcionat de la fiscalia, que de forma unilateral i sense comptar amb una decisió de l’òrgan judicial que investiga els fets, ha emès un decret de detenció durant el registre del seu domicili...» 

L’àudio d’un dinar

A finals de setembre del 2018, es filtra un àudio d’un dinar que havien mantingut el 2009 comandaments policials amb Villarejo, en què van participar Garzón i Delgado. L’exjutge presenta una denúncia per descobriment i revelació de secrets arran d’aquesta filtració. En l’escrit s’exclou, com en la detenció de García Castaño, les autoritats i funcionaris del jutjat número 6 de l’Audiència Nacional. Garzón apunta a la fiscalia. L’exministra i ara, a finals de febrer del 2020, fiscal general de l’Estat, comenta amb els seus col·laboradors que Stampa és el responsable de la filtració de l’àudio del dinar amb Villarejo. Aquesta afirmació presenta un problema: l’àudio en qüestió no forma part del material confiscat a Villarejo després de la seva detenció. Per tant, és un material a què no han tingut accés els fiscals i el jutge d’instrucció. 

Arran d’una denúncia anònima animada pels que volen la nul·litat de la investigació del cas Tàndem s’acusa Stampa i el fiscal Miguel Serrano de filtracions del sumari. La fiscalia obre diligències. Però només contra Stampa. El partit ultradretà Vox presenta una altra denúncia davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) contra els dos fiscals. Però només s’investiga Stampa. 

El tinent fiscal del TSJM, Carlos Ruiz de Alegría, proposa de forma concloent, després de fer les diligències, l’arxivament. La FGE li ordena repetir les diligències. El 23 d’octubre torna a proposar l’arxivament. La FGE persisteix que faci més diligències ¿Per què? Es necessita arribar al 27 d’octubre. Perquè la FGE portarà al Consell Fiscal la proposta d’adjudicar vuit places fixes a la Fiscalia Anticorrupció. Stampa i Serrano són aspirants. I la FGE no vol l’arxivament abans d’aquesta reunió perquè no proposarà Stampa. ¡Eureka! És la fórmula per carregar-se’l. I ho aconsegueix. Els vocals diuen ‘sí bwana’ a la FGE.   

Notícies relacionades

Per no quedar en evidència immediatament, la FGE proposa més diligències al TSJM. El tinent fiscal Alegría s’hi nega. I en consideració al que se li demana, el seu cap, Jesús Caballero Klink, el relleva com a instructor. Com que aspira a ser renovat en el seu mandat, que ha expirat el setembre del 2020, Caballero Klink fa bona lletra. Porta a terme les diligències suggerides, no sense poca traça, però torna a proposar l’arxivament. El seu mandat en el TSJM no serà renovat. 

La guinda: els suggeriments de la secretaria tècnica de la FGE al TSJM per prorrogar les fingides diligències són retirats de l’expedient per evitar que sigui evident la mà que ha gronxat el bressol. I que són una prova que Dolores Delgado, que impulsa unes diligències contra Stampa –a banda del fet que és parella de Garzón–, també s’hauria d’haver abstingut.