TRAMA JUDICIAL

La caixa negra de la FGE, una investigació d’Ernesto Ekaizer

L’operació impulsada per Dolores Delgado té totes les dades registrades

La caixa negra de la FGE, una investigació d’Ernesto Ekaizer
1
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

 L’operació impulsada per Dolores Delgado, a través de la Fiscalia General de l’Estat, que va acabar amb el cessament d’Ignacio Stampa al capdavant del cas Tándem-Villarejo té, com tot vol comercial, les dades registrades. És també una ‘caixa negra’. No posseeix, obvi és, gravació de veus. Però el sistema jeràrquic de la fiscalia imposa regles que s’han de seguir.

Ignacio Stampa va poder accedir a l’expedient complet que li va entregar, com a part afectada, el llavors fiscal superior del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, (TSJM) Jesús Caballero Klink. 

El 30 de novembre del 2020 el fiscal investigat va presentar un escrit en què sol·licitava l’arxivament de les diligències després que el fiscal instructor, el tinent fiscal del TSJM Carlos Ruiz de Alegría, ho proposés dues vegades el mes d’octubre. 

 En aquest escrit, Stampa citava l’expedient. Li havien donat tot.

 

Les comunicacions

 ¿Tot? En efecte. També les dades de la caixa negra. Aquí es reflectia el trànsit de comunicacions entre Dolores Delgado a través del cap de la Secretaria Tècnica de la FGE, Álvaro García i la fiscalia del TSJM. A cada proposta d’arxivament per part de Ruiz de Alegría seguien idees de fer noves diligències, en algun cas fins i tot de repetir-les. Finalment, quan l’esmentat tinent fiscal va rebutjar fer noves investigacions va ser rellevat i el seu cap, Caballero Klink, va assumir seguir les diligències.

 L’estigmatització, amb l’ajuda de mitjans de comunicació, va permetre a Delgado comptar amb el recolzament del Consell Fiscal per no donar la plaça fixa sol·licitada per Stampa, un mecanisme «net» –que anava simplement  sobre mèrits– per apartar-lo del cas Tándem-Villarejo.

 Només quedava per resoldre un problema: el de la caixa negra. És a dir, el material probatori que qui proposava la concessió de places –a part de ser la parella de Baltasar Garzón, que juntament amb el seu bufet defensava investigats en el cas Tándem-Villarejo– havia sigut qui recomanava allargar les diligències del TSJM.

 Ja empresa la feina, a mitjans de gener del 2021, i sabent que Stampa tenia els documents, es va resoldre sostreure la caixa negra, mitjançant una ordre de «desglossament» del trànsit de suggeriments de la FGE a la Fiscalia Superior de Madrid, retirant el material de l’expedient. 

  ¡Secret d’Estat!

Notícies relacionades