Llei de mesures fiscals

El Govern concreta el seu tímid pas per internalitzar el 061

  • L’Executiu amplia l’ajornament de l’impost de successions fins als dos anys

El Govern concreta el seu tímid pas per internalitzar el 061

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat aquest dijous el projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022. Un projecte de llei que acompanya el dels pressupostos. L’Executiu hi executa el primer pas per internalitzar el servei del 061, una de les picades d’ullet amb què la dupla ERC-Junts intenten atraure la CUP per rebre el seu recolzament. En concret, el text diu que abans que s’acabi el contracte vigent del 061, la Conselleria de Salut ha d’elaborar «un full de ruta» per internalitzar el servei. En aquest informe s’haurà de tenir en compte «l’avaluació de l’impacte de l’assumpció directa del servei, establir un calendari, la dotació pressupostària i el mecanisme legal per fer-ho». Res diu, en canvi, de la possibilitat d’internalitzar un altre servei, el d’emergències, el 112.

Sobre els dos casos (061 i 112), que es pot estendre a la creació d’una companyia energètica pública, de la qual tampoc apareix cap menció en aquesta llei d’acompanyament, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha deixat els escenaris de futur oberts, ja que eren «subjecte de negociació» amb la CUP i que la voluntat de l’Executiu és internalitzar els dos serveis. «Hi està havent i hi haurà reunions» entre les dues parts, ha afegit.

Disparitat de balanços

Quant a l’estat de les negociacions, Plaja ha afirmat que l’Executiu ja ha complert el 80% del pacte d’investidura amb els anticapitalistes. Una xifra que difereix notablement, de fet, duplica, el balanç que en fa la mateixa CUP i que situa el grau de compliment en un 40%. En el relat del Govern, els pressupostos són imprescindibles per completar aquest 20% que falta.

En la llei es fa especial recalcament en el socors de les víctimes de la violència masclista. A partir d’ara, aquelles dones que acudeixin a comissaria a denunciar una agressió comptaran amb ajuda legal des del moment zero. Així mateix, el Govern concedirà una ajuda extraordinària a les famílies perjudicades per la mort d’una dona, després d’un episodi de violència masclista, perquè puguin fer front a les despeses de sepeli, trasllat o repatriació del cos de la víctima.

Una altra prestació permetrà atendre les despeses derivades d’una intervenció quirúrgica que sigui conseqüència d’una agressió per delicte d’odi. 

Notícies relacionades

Així mateix, el Govern amplia en l’avantprojecte el termini actual de l’ajornament de la liquidació de l’impost de successions d’un a dos anys. La finalitat d’aquesta mesura és que els ciutadans que reben herències disposin de més temps per aconseguir la liquiditat necessària per fer front al pagament de l’impost.

Transició postnuclear

A falta de cap menció sobre la creació de l’energètica pública, la llei sí que introdueix una afectació del 20% dels ingressos recaptats per la producció d’electricitat d’origen nuclear per dotar un nou fons per finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica dels municipis pròxims a les centrals nuclears.