Els comptes catalans

El Govern retira la inversió del macroprojecte de Hard Rock per lligar la CUP

  • El document que debatran les bases anticapitalistes resumeix les negociacions perquè la militància decideixi si el partit ha de presentar una esmena a la totalitat

El Govern retira la inversió del macroprojecte de Hard Rock per lligar la CUP
3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern s’ha compromès, segons ha pogut confirmar aquest diari, a retirar del projecte de pressupostos per al 2022 la inversió prevista de 120 milions d’euros en el macroprojecte del Hard Rock a Tarragona. Així mateix, l’Executiu també promet no presentar la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern per al 2030 fins després de la consulta ciutadana prevista. En l’avantprojecte no hi havia cap altra inversió olímpica i la consulta segueix amb un fons de 800.000 euros. Les dues concessions es troben en l’última oferta que el gabinet de Pere Aragonès ha traslladat a la CUP, just abans que comencin les assemblees anticapitalistes que decidiran si el partit presenta una esmena a la totalitat i si continua negociant o surt de l’equació. Un compromís que s’especificarà en la llei de pressupostos mitjançant dues disposicions addicionals.

I no seran les úniques. També, mitjançant la mateixa fórmula, el Govern plasmarà, si hi ha acord amb els cupaires, en la llei dels comptes catalans que, quan venci la concessió del servei del 061, es farà càrrec directament de la gestió i passarà a ser totalment pública.

El recolzament del bipartit a aquests projectes de gran envergadura era un dels esculls principals en la recerca d’un acord per als pressupostos, una vegada ratificada la negativa del Govern a impulsar una reforma fiscal que propiciés una pujada d’impostos. Fins ara, el Govern havia afirmat que se cenyiria al contingut del pacte d’investidura en la seva negociació amb els anticapitalistes i que deixaria fora qüestions com, precisament, el macroprojecte tarragoní i l’olímpic per no trobar-se en el text forjat després de les eleccions del 14-F.

Malgrat tot, al document enviat a les bases anticapitalistes, la direcció de la CUP remarca la seva insistència que el Govern es faci enrere «de forma explícita, clara i pública» en els macroprojectes, per vendre la reculada com una victòria, i exigeixen que la inversió prevista per al Hard Rock es dediqui a projectes de reindustrialització i al pacte nacional per a la indústria.

Retirada d’acusacions

I és que hi ha hagut altres avenços d’última hora. En matèria d’Interior, el Govern ofereix la retirada de les acusacions particulars que la Generalitat havia presentat en set casos arran dels avalots del 30 de gener del 2018, en vista de la investidura fallida de l’expresident Carles Puigdemont. Així mateix, es proposa l’inici d’un procés sistemàtic de tots els procediments oberts en què la Generalitat es presenta com a acusació particular en cas que hi hagi lesions, però revisarà el seu paper en cas que no es pugui demostrar l’autoria.

Totes aquestes propostes es troben recollides al document que la CUP ha enviat als seus afiliats en el context del debat intern entre la militància, que fins al moment –sense conèixer l’oferta– es decantava majoritàriament per bloquejar els comptes. Precisament, l’increment en inversions socials, la retirada dels macroprojectes i la internalització del 061 poden aplanar el camí d’un pacte i impedir el temor de la CUP que el Govern acabi apostant pel PSC i els comuns.

Notícies relacionades

Malgrat això, la cúpula de la CUP avisa la seva militància que el Govern no ha fet un gir a l’esquerra com exigeixen des del primer minut del mandat del president Pere Aragonès i critiquen que, «a última hora i molt de pressa», amb especial èmfasi després del conat de presentar una esmena a la totalitat, l’Executiu hagi tret mesures que avancen en el compliment de l’acord que sempre han titllat d’«insuficient».

Sigui quin sigui el resultat de la consulta, hi ha marge de temps per continuar negociant fins al 22 de novembre, quan acaba el termini per a la presentació d’esmenes que puguin bloquejar els comptes. El resultat de la votació es coneixerà el dimarts 16, de manera que es donaran sis dies de marge a una negociació que encara es pot allargar.

Temes:

Govern CUP