Acció Exterior

La Generalitat eleva el pressupost per a les ‘ambaixades’ catalanes en un 46%

  • La Conselleria d’Acció Exterior destinarà un total de 12 milions d’euros a la xarxa de delegacions, 3,8 milions més que el 2020

Victòria Alsina

Victòria Alsina / ACN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat preveu enfortir les actuals 15 ‘ambaixades’ catalanes a l’exterior i es proposa desplegar les oficines al Japó, el Senegal i Austràlia, ja creades però encara pendents d’entrar en funcionament, sense descartar-ne d’altres que encara estan planificant. Els Pressupostos del Govern preveuen un augment del 46% de la partida destinada a aquesta xarxa a l’exterior (passa de 8,2 milions d’euros el 2020 a 12 milions el 2022, cosa que suposa 3,8 milions d’euros més) per «ampliar la capacitat d’incidència de Catalunya en el món». I és que els comptes de tot el departament creixen un 27,8% respecte al 2020 i sumen 20,5 milions d’euros més, fins a arribar a un total de 94,3 milions d’euros sobre el paper.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha comparegut aquest dimecres al Parlament i ha justificat el creixement pressupostari com un «missatge polític clar que, davant la repressió del Tribunal de Comptes, la Generalitat consolida la seva acció exterior». Aquest òrgan reclama fiances milionàries de fins a 5,4 milions d’euros a alguns ex alts càrrecs de la Generalitat pel desplegament d’aquesta xarxa estrangera entre el 2011 i el 2017 vinculada al procés.

Especialment molesta després de saber que Cs ja ha iniciat els tràmits per portar les xifres al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) al·legant, precisament, els fons per a l’actuació estrangera, Alsina ha criticat el «filibusterisme» i ha defensat que el Govern exerceix les seves competències d’acord a la legalitat vigent i a la «normalitat democràtica», «ja que si nosaltres no defensem els interessos de Catalunya, com demostra la història, no ho farà ningú». «Les delegacions actuen en defensa dels interessos de tot Catalunya, no només del Govern», ha reblat.

El repartiment

El pressupost es reparteix en tres secretàries: la General (per reforçar l’estructura orgànica del Departament) amb 25 milions d’euros; la de Govern Obert (que inclou els processos electorals) amb 4,1 milions d’euros, centrada a facilitar l’accés a l’administració i la digitalització, i la d’Acció Exterior, amb 65,4 milions d’euros, que contempla la majoria de la partida per a la cooperació (36,9 milions d’euros) i les estratègies a l’exterior, com les ‘ambaixades’ (28,5 milions d’euros).

Notícies relacionades

Entre les propostes, Alsina ha destacat l’augment de subvencions per a la cooperació al desenvolupament que suposen (quatre de cada 10 euros es destinen a aquest assumpte), projectes per robotitzar la transparència de l’administració i un pla per acostar-se als cònsols que hi ha a Catalunya per «connectar amb el món» i girar full a les ofensives judicials.

Durant el desenvolupament de la comissió, l’oposició ha exigit transparència al departament sobre les actuacions que desenvolupa a l’estranger.