Frau a la Diputació de Barcelona

El jutge investiga els comptes bancaris d’un alt càrrec de la Generalitat

  • El magistrat requereix a 19 bancs dades sobre Jordi Castells, subdirector general de Cooperació Local, implicat en la presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona

El jutge investiga els comptes bancaris d’un alt càrrec de la Generalitat

Albert Bertran

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge Joaquín Aguirre està investigant els comptes bancaris de Jordi Castells Masanés, actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat i exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. Segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, l’alt càrrec figura com a implicat en la causa sobre la presumpta desviació de fons de la institució provincial cap a diverses entitats, algunes de les quals, de l’òrbita nacionalista, i el presumpte finançament del procés. El març del 2020 hi havia 49 imputats en aquest procés. No obstant, aquest número ha disminuït a l’arxivar-se quatre de les vuit peces, a petició de la mateixa Diputació de Barcelona.

A petició de la Guàrdia Civil, el togat ha sol·licitat a 19 bancs i a una entitat de pensions dades sobre els comptes bancaris de Castells i la seva parella. No només requereix que se l’informi sobre els moviments, sinó que també es detallin les seves contrapartides i l’«origen i destinació» d’aquests fons. També insta que s’explicitin altres productes bancaris, com poden ser imposicions a terminis, assegurances, plans de pensions, dipòsits o fons d’inversió contractats a Espanya o a l’estranger.

Mesura «proporcionada»

El jutge Aguirre argumenta que aquesta mesura és «idònia i necessària» per a la «investigació del fet delictiu» i, així mateix, «resulta raonable i proporcionada», ja que la invasió de la intimitat dels titulars dels comptes «és mínima». Remarca que «es tracta d’investigar la comissió d’un presumpte delicte de malversació de fons públics» i, «ateses les característiques en la forma de produir-se», és aconsellable la petició d’informació als bancs.

La Guàrdia Civil dona més pistes del que es busca. A l’escrit on sol·licitava l’ordre judicial per demanar la informació als bancs, els agents assenyalen que es pretén «comprendre més àmpliament» l’«origen i la destinació» dels fons de la diputació i determinar, en el seu cas, «l’existència d’un presumpte guany patrimonial no justificat i que pogués trobar-se relacionat amb l’activitat laboral» de Castells «vinculada a la Diputació de Barcelona». Els investigadors consideren estrany que l’encausat, tal com ha indicat l’Agència Tributària, té o ha tingut» comptes i productes en 23 entitats bancàries i la seva dona, en nou.

Macrooperació el 2018

Notícies relacionades

El 24 maig del 2018, uns 500 agents de la Policia Nacional (llavors portaven el cas, ara l’investiga la Guàrdia Civil) van desplegar una macrooperació amb 20 registres i 30 detencions arran d’aquest presumpte cas de corrupció a la Diputació de Barcelona. Els delictes presumptament es van cometre en l’època de Salvador Esteve (CiU) com a president. Entre els arrestats es trobava Castells, que va quedar en llibertat provisional.

L’operació Estela investiga el repartiment presumptament irregular de fons a empreses, fundacions i patronals que havien de ser, en realitat, destinats a prestar assistència tècnica a països en vies de desenvolupament. A l’entendre dels investigadors, les justificacions de les subvencions eren «summament deficients» o es presentaven després de rebre l’ajuda íntegra, de manera que «sembla una simple aparença documental per cobrir el tràmit burocràtic». Les sospites es van ampliar i la Guàrdia Civil va determinar que existia una «trama organitzativa dirigida des de les institucions públiques controlades per una determinada força política» que, a través de subvencions a entitats sobiranistes, podria haver finançat «accions polítiques, de comunicació, de participació i d’internacionalització» del procés.

Temes:

Diputacions