En l’època de CiU

Una entitat externa va revisar subvencions investigades de la Diputació de Barcelona

  • Un dels expedients que va passar per les seves mans va ser d’Igman, que el jutge vincula amb el finançament del procés

zentauroepp43467798 victor terradellas presidente de catmon en la sede de ciutat180524105724

zentauroepp43467798 victor terradellas presidente de catmon en la sede de ciutat180524105724

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una entitat externa a la Diputació de Barcelona va revisar expedients de subvencions atorgades en l’època de CiU que estan sent investigades pel jutge Joaquín Aguirre en la causa per presumpta desviació de fons públics al finançament del procés. Una d’aquestes partides es va atorgar a l’associació Igman, vinculada a Víctor Terradellas, exalt càrrec de CDC i home afí a Carles Puigdemont, i Francesc de Dalmases, actual diputat de Junts. Fonts coneixedores dels detalls d’aquest contracte el qualifiquen d’«anòmal», alhora que destaquen que algunes àrees de la diputació van mostrar llavors la seva disconformitat amb aquesta externalització. «Les revisions dels justificants les ha de fer la mateixa institució», van recalcar les mateixes fonts.

El magistrat ha requerit a la Diputació de Barcelona la documentació de l’acord de la Direcció de Relacions Internacionals i l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de l’ens amb la Fundació Solidaritat UB. Es tracta d’una entitat lligada a la Universitat de Barcelona que, segons la seva pàgina web, impulsa projectes de cooperació. El decret pel qual es va aprovar aquesta adjudicació, que es remunta al 2016, indica que s’encarreguen a l’esmentada fundació «els serveis per a la revisió de justificació» de subvencions de cooperació al desenvolupament i relacions internacionals.

Retards en els expedients

La justificació plasmada en aquesta resolució, firmada per la cap de l’Oficina de Cooperació i un càrrec de l’àrea de presidència de la diputació, és que s’havia «acumulat en els últims mesos un retard significatiu» en aquesta tasca, no només per «la complexitat de les incidències a resoldre», sinó també per les vacants. Aquest treball comportava un pagament per part de la diputació de 21.778 euros. La durada del contracte era de 12 mesos.

Notícies relacionades

El jutge Aguirre ha pres declaració a dues persones que, en nom de Solidaritat UB, van participar en la revisió de subvencions presumptament irregulars, entre les quals les d’Igman, però també d’altres entitats, com Pimec i Empresa i Clima. Fonts coneixedores de la seva declaració asseguren que les dues van negar que rebessin indicacions a l’hora de fer el seu treball.

Segons la fundació, aquestes dues persones, una de contractada per fer aquesta tasca i una altra que va treballar amb ells fins al 2018, no sabien a priori quins expedients revisarien, i en la mesura que anaven examinant-los, remetien un informe al tècnic de la diputació. Cap d’elles, assegura Solidaritat UB, tenia relació directa amb les entitats subvencionades. Van analitzar uns 60 expedients, dels quals cinc estan sent investigats.

Temes:

Diputacions