INVESTIGACIÓ JUDICIAL

El fiscal s’oposa a investigar un negoci que el jutge vincula amb la trama del procés

  • El ministeri públic al·lega que aquestes indagacions són «prospectives» i «vulneren els més elementals drets i llibertats en una societat democràtica»

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia / ZIPI (CAS_AGENCIAS)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal Fernando Maldonado ha presentat un recurs contra la decisió del jutge de Barcelona Joaquín Aguirre d’ordenar a la Guàrdia Civil que investigui l’operació de venda de gas liquat entre una empresa xinesa i una altra russa, ja que, al seu entendre, té un «caràcter prospectiu» i vulnera «els més elementals drets i llibertats en una societat democràtica basada en la supremacia de la llei», segons l’escrit al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Aquest negoci apareix en les converses que van mantenir el 2020 el cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Maria Alay, i l’empresari rus establert a Catalunya Alexander Dmitrenko, a qui el Govern central li ha negat la nacionalitat per haver col·laborat amb els serveis d’intel·ligència de Rússia, acusació que ell nega.

L’escrit del fiscal va ser presentat vuit dies després que el jutge ordenés la investigació a la Guàrdia Civil davant els «indicis» que aquesta operació pogués ocultar «algun tipus d’operació irregular» o «el finançament il·legal d’un partit polític». Maldonado, en aquesta ocasió, ha presentat un recurs directament davant l’Audiència de Barcelona, òrgan superior al togat que instrueix la causa. No obstant, entre la decisió del magistrat i el plantejament del fiscal, la Guàrdia Civil ja va entregar al jutge un atestat en què ofereix dades sobre aquesta operació i hi implica Artem Lukoyanov, el fill adoptiu de Vladislav Surkov, el ‘cardenal gris’, un exassessor personal del president rus, Vladímir Putin.

El fiscal reclama l’anul·lació de l’ordre donada a la Guàrdia Civil i l’arxivament d’aquesta part del cas davant la «falta de motivació lògica de la investigació» i «el seu caràcter prospectiu». Detalla que en la resolució del jutge «no s’indica quins són els possibles delictes comesos, ni les conductes penalment rellevants, ni la seva qualificació jurídica». «Afirmar que s’ha d’investigar per esbrinar si aquesta operació és només una pantalla per a algun finançament d’un partit polític és tant com facultar l’autoritat a investigar qualsevol fet i qualsevol persona per si ha comès qualsevol delicte», apunta el recurs.

Tsunami i l’Audiència Nacional

Notícies relacionades

No és la primera vegada que el fiscal recorre una decisió del jutge Aguirre o es mostra contrari a la seva manera d’actuar tant en l’operació Voloh sobre presumpta corrupció o suposat finançament del procés com en la causa oberta per un presumpte frau en les subvencions atorgades per la Diputació de Barcelona a entitats de l’òrbita sobiranista. En aquest sentit, el fiscal també s’ha oposat a la inhibició a l’Audiència Nacional de la part de la causa referent a Tsunami Democràtic per la «falta de motivació» de la interlocutòria, ja que només s’hi indicava els noms dels presumptes implicats en l’assumpte.

La inhibició va ser sol·licitada per la mateixa Audiència Nacional, el procés judicial de la qual és secret, i que va remetre al jutjat de Barcelona un extens informe. D’aquí ve, segons les fonts consultades, que el jutge Aguirre no es pogués esplaiar en la seva resolució.