Fundació CatMón

El jutge inicia els tràmits perquè s’investigui Dalmases per desviació de fons

  • El magistrat va requerir el Parlament perquè certifiqués que el dirigent de Junts és diputat

  • El parlamentari està vinculat a dues entitats que van percebre 1,2 milions en subvencions

  • La Guàrdia Civil sospita que part dels diners recaptats es van utilitzar per finançar el procés

zentauroepp41848145 barcelona 30 01 2018  pol tica   15 00   barcelona   ple del180524100009

zentauroepp41848145 barcelona 30 01 2018 pol tica 15 00 barcelona ple del180524100009

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que instrueix la causa per la presumpta desviació de fons a través de subvencions públiques per finançar el procés, ha iniciat els tràmits per instar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investigui el diputat de JxCat Francesc Dalmases, vinculat a la fundació CatMón (com a fundador) i a l’associació Igman (va ser president). Entre el 2013 i el 2016, aquestes dues entitats van percebre 1,2 milions d’euros de subvencions públiques de la Diputació de Barcelona en l’època en què la controlava CiU, de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona quan Xavier Trias (CiU) era l’alcalde de la ciutat, segons els informes de la Guàrdia Civil aportats a les diligències judicials.

El Parlament va confirmar el 8 de març passat al magistrat que Dalmases exerceix com a diputat, segons la documentació a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Per tant, és aforat i ha de ser el TSJC qui l’investigui. Per a això, el jutge haurà d’elevar a l’alt tribunal català una exposició raonada amb els indicis que existeixen contra el dirigent de JxCat. El fet que el togat hagi sol·licitat a la Cambra catalana que acrediti si Dalmases és diputat s’interpreta com un primer pas per sol·licitar al tribunal que, si ho considera convenient, s’obri una investigació.

La Guàrdia Civil afirma que CatMón va arribar a utilitzar les mateixes factures per justificar l’execució dels projectes subvencionats, una cosa que «sembla posar de manifest que la veritable voluntat era captar fons públics, i eren completament secundaris els projectes» i els ajuts lligats a aquests. Per als investigadors, existeixen «greus irregularitats en la seva tramitació i concessió».

Les irregularitats

Notícies relacionades

Els informes pericials realitzats pels actuals gestors de la Diputació de Barcelona han corroborat aquestes anomalies i han trobat adjudicacions de partides de forma directa, sense concurs públic. Una de les irregularitats que l’entitat provincial enumera en els seus informes és relativa a diverses factures a nom de Dalmases, que consta que van ser cobrades abans de la data d’expedició. El jutge també sospita de determinades justificacions de viatges, així com abonaments de pagaments que, al seu entendre, no són gens clars.

La Guàrdia Civil considera que hi ha una «trama organitzativa dirigida des de les institucions públiques controlades per una determinada força política» que a través de subvencions a entitats sobiranistes podria haver finançat «accions polítiques, de comunicació, de participació i d’internacionalització» del procés sobiranista. En l’epicentre d’aquestes sospites, els agents situen la fundació CatMón i l’associació Igman, impulsades per Víctor Terradellas, home de confiança de l’expresident Carles Puigdemont i exsecretari de relacions internacionals de CDC, i que estan vinculades a Dalmases. En els seus informes concreten que aquest finançament «podria haver-se encarrilat, almenys en part i tal com aquesta investigació sembla discernir, a través de subvencions públiques a entitats directament vinculades amb el procés sobiranista i amb aquella formació política, entre les quals CatMón i Igman».