PROCÉS JUDICIAL

El jutge investiga l’etapa del cap de l’oficina de Puigdemont a la Diputació de Barcelona

  • Josep Lluís Alay va ser nomenat comissionat de relacions internacionals, un departament investigat per subvencions irregulars

zentauroepp43608646 alay  a l esquerra  amb el seu lletrat  jaume alonso cuevill180604105200

zentauroepp43608646 alay a l esquerra amb el seu lletrat jaume alonso cuevill180604105200 / Tania Tapia

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre està investigant les funcions que va tenir Josep Lluís Alay, responsable de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, quan va ser fitxat per la Diputació de Barcelona en l’època de CiU com a comissionat de relacions internacionals, un departament que està sota la lupa judicial per les subvencions presumptament irregulars a entitats de l’òrbita sobiranista. En una providència a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el togat ha demanat a la institució provincial que aporti l’expedient administratiu del nomenament d’Alay, les funcions per a les quals se’l va contractar, les tasques que va desenvolupar, el «grau d’autoritat» i si tenia «reconeguda» la capacitat d’autoritzar o no pagaments i contractar o assignar tècnics.

Alay, que va ser a la Diputació entre el 2015 i el 2018, segons les fonts consultades, té oberts diversos fronts judicials. No només va ser detingut en l’operació Volhov sobre finançament del procés i possible corrupció, sinó que la setmana passada el jutge Aguirre va remetre a l’Audiència Nacional els indicis sobre la seva relació amb el Tsunami Democràtic. A més, té oberta una altra causa a l’haver abusat presumptament del seu càrrec perquè la Generalitat li pagués els 4.580,90 euros d’un viatge el 2018 com a observador del referèndum d’autodeterminació de Nova Caledònia.

Una línia d’investigació és el paper que ha desenvolupat l’entitat Solidaritat UB, vinculada a la Universitat de Barcelona, i que va ser contractada per la Diputació per supervisar les subvencions atorgades. Una d’aquestes partides es va atorgar a l’associació Igman, vinculada a Víctor Terradellas, exalt càrrec de CDC i home afí a Puigdemont, i a Francesc Dalmases, actual diputat de JxCat. Fonts coneixedores d’aquests contractes els qualifiquen d’«anòmals» i destaquen que algunes àrees de la Diputació van mostrar la seva disconformitat amb aquesta externalització. Alay és professor a la UB.

Expedient de contractació

Notícies relacionades

En aquesta línia, el jutge ha requerit a la Diputació una llista de les subvencions sota sospita amb els noms dels tècnics que van participar en la revisió de les justificacions i si aquests eren funcionaris o subcontractats de Solidaritat UB o altres entitats. També ha sol·licitat que es detalli si el tècnic va informar negativament o positivament i l’expedient administratiu «íntegre» del contracte subscrit entre la Diputació i Solidaritat UB per «poder saber els criteris que van portar a efectuar» aquest acord, així com les condicions que havien de complir el personal assignat com a tècnic subcontractat.

Solidaritat és una entitat lligada a la UB que, segons la seva pàgina web, impulsa projectes de cooperació. El decret pel qual es va aprovar aquesta adjudicació, el 2016, indica que s’encarrega a l’esmentada fundació «els serveis per a la revisió de la justificació» de subvencions de cooperació al desenvolupament i relacions internacionals. Per això el jutge ha instat la Diputació que indiqui quants funcionaris tenia el Departament de Relacions Internacionals dedicats a la revisió d’expedients de subvencions.

Temes:

Diputacions