Terrorisme

Una missió del Parlament Europeu pregunta pels crims d’ETA sense resoldre

Vuit europarlamentaris indaguen amb víctimes, policies i jutges les raons dels tancaments d’instruccions judicials sense trobar-ne autors

Una missió del Parlament Europeu pregunta pels crims d’ETA sense resoldre
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Amb una visita al Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme a Vitòria, una missió de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha començat aquest dimecres una visita de caràcter informatiu a Espanya. La seva intenció és esbrinar dades sobre el fenomen dels atemptats mortals d’ETA sense resoldre, un dels casos més singulars del terrorisme a Europa.

Són 379 casos des dels anys 70, segons el recompte de l’entitat peticionària de la investigació parlamentària, la plataforma Dignitat i Justícia, i 314 segons van comptar al seu dia la Fiscalia General de l’Estat i l’Associació Víctimes del Terrorisme.

A la missió hi viatja una víctima d’ETA, l’eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundua, germana de Joseba, cap de la Policia Municipal d’Andoain, assassinat a trets el 2003. També integren el grup de visitants els eurodiputats espanyols Jorge Buxadé (Vox), Cristina Maestre (PSOE) i Dolors Montserrat (PP). Aquests fan de guies als també parlamentaris europeus Agnès Evren (PPE, França), Alex Agius Saliba (socialista maltès), Vlad Gheorghe (liberal romanès) i Kosma Zlotowski (polonès del partit Llei i Justícia).

La missió de la Unió Europea culminarà aquest dijous un viatge posposat en dues ocasions a causa de la pandèmia i sol·licitat per l’advocat espanyol Miguel Ángel Rodríguez Arias –expert també en crims de la repressió franquista–, que el 2017 va denunciar la «incapacitat» de l’Estat per esbrinar els autors d’aquests assassinats d’ETA, condemnar-los i indemnitzar les víctimes.

Agenda d’entrevistes

Notícies relacionades

La delegació europea té programada per a aquest dijous la seva jornada més intensa a Espanya, amb entrevistes previstes a Madrid amb víctimes del terrorisme, membres de la judicatura i directius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Les entrevistes estan ideades per completar qüestions que toquen un informe de 2.000 pàgines de l’advocat Rodríguez Arias, que constitueix de moment el document central de la investigació.

Entre les persones a qui entrevistaran hi ha el president de Dignitat i Justícia, Daniel Portero; el lletrat Rodríguez Arias; el general en cap d’Informació de la Guàrdia Civil, Valentín Díaz; el comissari general d’Informació de la Policia, Eugenio Pereiro; la directora general de Suport a Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l’Interior, Montserrat Torija; el fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Jesús Alonso, i el seu col·lega especialista en terrorisme Marcelo de Azcárraga; el president de l’Audiència Provincial de Madrid, Juan Pablo González-Herrero, i el magistrat del Tribunal Suprem Antonio del Moral, així com els dirigents d’entitats de víctimes del terrorisme Tomás Caballero Martínez, María Teresa Araluce i Consuelo Ordóñez.

Temes:

ETA Terrorisme