Nova etapa a Catalunya

El Govern central refreda la taula de diàleg i reclama un gest al Govern

  • L’Executiu considera que ja ha fet un pas que ara ha de ser correspost. «¿Quins plans té ERC, té el Govern?» pregunta Sánchez a Rufián

  • El president rebrà Aragonès a la Moncloa el 29 de juny a les 17 hores. El fòrum entre governs es podria portar al setembre

El Govern central refreda la taula de diàleg i reclama un gest al Govern

EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ho diu un membre de primer nivell del Govern central: «Pas a pas. Primer, que parlin ells», els independentistes. L’Executiu no té pressa per convocar la taula de diàleg amb la Generalitat. La reunió arribarà, però, en el dia d’avui, no s’entreveu en el Gabinet que es pugui celebrar al juliol, abans de l’estiu. Sembla més probable per a l’arrencada del curs polític, cap al setembre, tot i que tot dependrà, indiquen a l’entorn del president, Pedro Sánchez, de la resposta que el separatisme doni als indults i dels avenços que es produeixin en l’entrevista que mantindrà a la Moncloa la setmana vinent, el dimarts 29 de juny, amb Pere Aragonès.

Després que el Consell de Ministres aprovés la mesura de gràcia, el líder socialista ja va llançar l’avís al separatisme, sense citar-lo, que ara havia de demostrar també «grandesa» i altura de mires. Uns minuts més tard, al seu equip afilaven el missatge: a qui li «toca» moure fitxa és al sobiranisme. I aquest dimecres, en la sessió de control, Sánchez va ser explícit en la seva resposta al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que li va preguntar pels «plans» de l’Executiu després dels indults: «Però ¿quins plans té ERC, quins plans té el Govern després de la mesura de gràcia que ha pres el Govern?».

És a dir, que ell ja hi ha posat de part seva amb un decisió «valenta, reparadora, en favor de la concòrdia i la convivència» –com se la va definir a Pablo Casado–, d’altíssim risc, que obre un camí ple de «dificultats», tot i que creu que val «la pena» recórrer-lo. Però qui ha de posar de part seva ara és el Govern. El president va insistir que no exigirà a l’independentisme que canviï d’ideals, però sí que defensi «el pacte constitucional, la legalitat democràtica i l’Estatut». I de nou va recordar –com per cert va fer més tard, i amb vehemència, el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta– que no és possible l’autodeterminació que propugna Aragonès, no només perquè és contrària a la Carta Magna, sinó perquè fracturaria la societat catalana, quan és moment d’«unir-la».

Després, la Moncloa va confirmar la data de l’entrevista dels dos presidents. El 29 de juny, a les 17 hores. Dins del termini que tots dos es van marcar. I el 9 de juliol, per cert, Sánchez rebrà la cap de l’Executiu madrileny, Isabel Díaz Ayuso, acabada d’investir. El següent pas, en l’itinerari marcat pel Govern, seria la reunió de la taula de diàleg.

Donar «contingut»

«Però cap pressa», confirmen a EL PERIÓDICO en l’equip del líder socialista. En el Govern entenen que primer ERC i JxCat han de convergir, posar-se d’acord en quin serà el seu plantejament, i no serà fàcil. Només s’havia de veure el diferent to que van fer servir en la sessió de control Gabriel Rufián i la portaveu postconvergent, Míriam Nogueras, molt més dura. I adverteixen Aragonès que haurà de plantejar propostes «viables», realistes, perquè si el seu menú se cenyeix a l’autodeterminació i l’amnistia, «no es podrà avançar».

Per tant, l’Executiu pretén que baixi l’onada dels indults, el Govern digereixi el nou marc i arrenqui el diàleg amb la voluntat d’acostar postures sempre dins de la llei i la Constitució. «És una crida a la calma, a la tranquil·litat, a no precipitar-se, a tenir molta paciència amb els terminis i el calendari», recepten a la Moncloa. Els socialistes són conscients que, atès el potencial desgast electoral de la mesura de gràcia i el combat duríssim de l’oposició, no poden fer un segon pas sense un gest del sobiranisme. Gest que, avisen, no s’ha produït.

La intenció de l’Executiu, per tant, és portar la taula a després de l’estiu, per quan espera que el clima hagi canviat després de l’impacte emocional en bona part de l’electorat –també socialista– dels indults. No es tracta de «fer-se l’orni», reiteren a la Moncloa, sinó de procurar que la reunió de l’òrgan, la segona des del seu naixement, el febrer del 2020, tingui «contingut» i serveixi per encarrilar la comunicació dels dos governs.

«Parlar de tot»

A ERC diuen estar disposats a «parlar de tot», però que per a això l’Executiu ha d’exposar la seva oferta. Sánchez ja ha repetit que la seva proposta és pública, l’’Agenda per al retrobament’ que va oferir a Quim Torra al Palau de la Generalitat a principis de l’any passat. La Moncloa busca una proposta «transversal», que conciti un ampli acord, tant com el que va obtenir la reforma de l’Estatut del 2006 (73,90%). Fonts governamentals admeten que la via de sortida no està definida, que s’haurà de treballar, que hi ha «metres» per recórrer si hi ha voluntat d’acostament, però que els límits «són clars: la Constitució i la llei».

Notícies relacionades

No obstant, en l’entorn del cap de l’Executiu adverteixen que, al cap i a la fi, tot queda supeditat a la marxa del despatx de Sánchez i Aragonès de dimarts que ve. Perquè hi hauria l’opció que tots dos posessin data a la taula de diàleg. No és la intenció dels socialistes, però tampoc és una posició inamovible.

Sánchez, sens dubte, ja ha llançat senyals que no vol córrer. «Pas a pas», ha contestat aquestes setmanes quan se li preguntava pel quan, per la següent cita del fòrum entre governs. No només caldria tancar la data, també les delegacions –ERC voldria asseure Oriol Junqueras, ara indultat, però tampoc exerceix gaire pressió en aquest punt–, l’ordre del dia, les matèries de debat. I el president, diuen a la Moncloa, té per davant una agenda plena al juliol. Amb possible crisi de govern a la vista.