Nova etapa a Catalunya

El Govern aprova els indults als presos del procés

  • Es commuten totes les penes de presó pendents, però les inhabilitacions es mantenen i s’introdueix una condicionalitat de tres a sis anys

  • Els beneficiaris de la mesura de gràcia són l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Raül Romeva, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i els Jordis

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez completa la decisió més complexa i transcendent del seu mandat. Aquest dimarts, el Consell de Ministres va aprovar l’indult per als nou presos del procés, amb la pretensió d’obrir una nova etapa a Catalunya i a la resta d’Espanya, amb l’objectiu de girar full del passat i de «restituir la convivència». Un gest durament rebutjat per la dreta però que el Govern vol que sigui un «primer pas» cap al «retrobament». Com defensava el president des del Liceu de Barcelona, l’Executiu està disposat a «afrontar el problema», perseguir la concòrdia, i per això, pensant en l’esperit constitucional de concòrdia el Consell de Ministres va donar el vistiplau a la mesura de gràcia. 

Notícies relacionades

L’octubre del 2019, el Tribunal Suprem va condemnar a penes d’entre 9 i 13 anys de presó els nou líders independentistes pels delictes de sedició i malversació. A Oriol Junqueras, exvicepresident del Govern i líder d’ERC, se li va imposar la pena més alta, 13 anys. Tres exconsellers (Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa) van ser condemnats a 12 anys de presó i els altres dos (Josep Rull i Joaquim Forn), a 10 anys i mig al resultar absolts del delicte de malversació.

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell va ser sentenciada a 11 anys i mig per sedició, el mateix delicte pel qual se’ls van imposar nou anys a l’exlíder de l’ANC i actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i al líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Els exconsellers Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs van ser condemnats pel delicte de desobediència a multa i inhabilitació, però el Suprem ja va declarar fa menys de dues setmanes complerta la pena que els va imposar.