La nova legislatura

El PSC vol que la taula de diàleg creï un nou Estatut

Els socialistes demanen un nou text que inclogui més autogovern i millor finançament

ERC rebutja el «globus sonda del Govern»

El PSC vol que la taula de diàleg creï un nou Estatut

EFE / QUIQUE GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa mesos que Esquerra anuncia quina serà la proposta que portarà a la taula de diàleg amb el Govern: autodeterminació i amnistia. L’altra part de la negociació també està deixant clar en els últims dies quin és el seu objectiu en aquesta negociació. El PSC, que és qui més ha incidit en el tema fins al moment, ha recuperat la seva proposta que Catalunya surti de la taula amb «més competències, més recursos econòmics i més reconeixement», en paraules d’un dirigent del partit.

La forma que adopti l’acord mitjançant el qual s’obtinguin aquests resultats no és el més important per als socialistes catalans. No obstant, el primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va parlar a Rac-1 que amb aquests elements d’«un autogovern més sòlid i un finançament més just» s’elabori un nou Estatut que pugui votar-se en referèndum.

El líder del PSC en el Parlament, Salvador Illa, també s’ha expressat en els últims dies a favor que Catalunya elabori un nou Estatut, perquè és «l’única comunitat que en té un de diferent que van votar els seus ciutadans» després de les retallades del Tribunal Constitucional. Sigui com sigui, és una proposta ara mateix útil perquè el PSOE confronti a la taula de diàleg la posició dels independentistes amb una de pròpia.

«Tota la vida hem dit que això s’acabarà votant un acord, un acord en positiu. Una votació que no divideixi», remarquen en el PSC. Es refereixen que la idea d’un referèndum sobre un acord –i no sobre un desacord, com segons l’opinió del partit seria una que introduís l’opció de la independència de Catalunya– no és nova. I a més, ningú entre els socialistes catalans s’enganya quant que estan davant una negociació llarga i tortuosa.

Notícies relacionades

«És obrir un camí, però queda molt temps i, en realitat, ara tot són puntades de peu cap endavant», reconeix un altre dirigent socialista. En el PSC també són conscients que, abans que es puguin concretar aquest tipus de qüestions, caldrà veure com afecta al Govern «el desgast dels indults», i també com queda el panorama autonòmic i municipal després de les eleccions del 2023. A més, el partit no vol que Pere Aragonès oblidi la seva reivindicació que, abans que la taula entre governs, es reuneixi la dels partits catalans, perquè el president reculli en la negociació amb Pedro Sánchez les propostes de tots.

A jutjar per la reacció d’ERC queda molta feina per endavant, perquè no és que la republicana Marta Vilalta mostrés excessiu entusiasme sobre el dit per Iceta. De fet, gairebé no va entrar en el fons de la qüestió, la possibilitat d’un nou Estatut. La portaveu d’Esquerra va reclamar a l’Executiu que s’abstingués de llançar globus sondes i li va requerir que digui formalment a la taula de diàleg amb el Govern «quina és la seva proposta per a Catalunya» i, quan això passi, la part catalana «l’escoltarà i la valorarà», tot i que manté vigent la seva aposta per l’autodeterminació i l’amnistia. De moment, i fins que això no passi, el que es diu és, per a la també secretària general adjunta d’Esquerra, «només pura especulació».