En el Consell de Ministres

El Govern aprova una ajuda de 30 milions per al Marroc per lluitar contra la immigració il·legal

  • El pagament per a la cooperació policial internacional, que no detalla la referència de l’Executiu, es concedeix just quan Rabat ha deixat passar per la frontera prop de 8.000 persones, de les quals 4.000 ja han sigut tornades

  • Marlaska aclareix que l’ajuda ja estava en el pressupost del seu ministeri destinada a la lluita conjunta contra la immigració il·legal, les organitzacions criminals i el terrorisme al Sahel

El Govern aprova una ajuda de 30 milions per al Marroc per lluitar contra la immigració il·legal
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern va adoptar aquest dimarts un acord pel qual es concedeix una ajuda al Marroc per pagar el desplegament policial en la lluita contra la immigració irregular. Aquesta ajuda, que no especifica la referència del Consell de Ministres, és de 30 milions d’euros, segons va afirmar el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Segons la referència de la Moncloa, en l’àmbit del Ministeri de l’Interior, s’ha aprovat un acord «pel qual s’autoritza la concessió d’una ajuda de cooperació policial internacional per contribuir al finançament del desplegament de les autoritats marroquines en activitats de lluita contra la immigració irregular, el trànsit d’immigrants i el tràfic d’éssers humans». Però no descriu res més ni entra al detall, com sí que passa amb altres continguts.

L’ajuda s’ha aprovat després que el Marroc hagi deixat passar per la frontera de Ceuta prop de 8.000 immigrants irregulars, tot i que a primera hora d’aquesta tarda ja s’havien produït unes 4.000 devolucions.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, havia afirmat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquesta quantitat ja estava en el pressupost del seu ministeri, destinada a la lluita conjunta contra la immigració il·legal, les organitzacions criminals i el terrorisme al Sahel. Marlaska va explicar que li agradaria donar un dia les xifres de desmantellament d’organitzacions criminals que es dediquen al tràfic de persones i que són desarticulades per la cooperació efectiva amb el Marroc i els països d’origen i trànsit.

Desplegament important

Segons va dir, aquesta cooperació costa uns diners i va afegir que els 30 milions d’euros formen part dels pressupostats al Ministeri de l’Interior amb aquest objectiu. En aquest sentit, va assenyalar que aquesta ajuda no és només per a la cooperació amb el Marroc, sinó també per a tots els països d’origen i trànsit amb què, ha dit, Espanya té equips conjunts d’investigació. «Hi tenim policies i guàrdies civils destinats, amb qui cooperem i ens coordinem en els termes anteriorment indicats», va afegir el ministre de l’Interior.

Notícies relacionades

En aquest sentit, va al·legar que «tot això té un pressupost i unes despeses necessàries i precises i obeeix a això, i no a cap altra circumstància concreta, sinó que és una conseqüència palmària de la cooperació i coordinació necessària i precisa, el mateix que passa amb els diferents programes que venen desenvolupats en el marc de la UE i no només en la lluita contra la immigració il·legal, sinó contra les organitzacions criminals, contra el terrorisme a la zona del Sahel».

El ministre va insistir que Espanya té en aquests països un desplegament important, per la qual cosa aquestes ajudes són conseqüència de la cooperació i coordinació en «projectes objectius, concrets i sòlids per lluitar tant contra la criminalitat organitzada com contra la immigració il·legal».