Conflicte diplomàtic

Cronologia de la crisi migratòria de Ceuta

  • L’entrada de marroquins a territori espanyol des de dilluns passat ha obligat el Govern a desplegar l’Exèrcit

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En tan sols 24 hores, més de 7.000 migrants han travessat la frontera entre Ceuta i el Marroc, protagonitzant una de les crisis migratòries més importants dels últims anys a Espanya. Tant ha sigut així que el Govern s’ha vist obligat a desplegar l’Exèrcit davant la tanca que separa la ciutat espanyola del territori marroquí per reforçar la seguretat. El caos de l’última nit a la frontera s’ha traslladat també a l’escenari polític, on els uns i els altres s’han llançat retrets. Però, més enllà del soroll mediàtic i les acusacions polítiques, ¿què ha passat a Ceuta en les últimes 24 hores?

Primeres hores de la crisi

Des de primera hora del matí de dilluns passat, milers de migrants van arribar a la tanca que separa Ceuta i el Marroc, un dels punts calents de la frontera espanyola. Davant la falta de vigilància costanera per part del regne alauita, els immigrants van començar a entrar a Espanya nedant o vorejant a peu els dos espigons fronterers amb el Marroc. La gran majoria eren homes joves –bastants d’ells menors– que esperen el seu torn davant el filat per creuar a territori ceutí. A última hora del dia, la Delegació del Govern va xifrar en 3.000 persones les que ja havien aconseguit entrar a Ceuta.

La nit de dilluns a dimarts

A primera hora de la nit de dilluns passat, amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil superats per la incessant arribada de migrants a la tanca, el Ministeri de l’Interior va reforçar la presència dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat amb 50 efectius de la Guàrdia Civil i 150 policies nacionals més, entre ells agents antiavalots de les Unitats d’Intervenció Policial. A més va posar en estat d’alerta el Grup de Reserva de Seguretat 2 de la Guàrdia Civil, amb caserna a Sevilla i un dels més nombrosos del Cos.

Durant la nit, centenars dels immigrants que van aconseguir creuar la tanca van protagonitzar nombrosos aldarulls amb els veïns i entre ells alguns que van requerir la intervenció de la policia. L’ordre que van rebre els agents va ser reagrupar a tots aquells que van escollir parcs i jardins per descansar, amb l’objectiu de portar-los fins a la frontera per procedir a la seva devolució al Marroc.


L’arribada de l’Exèrcit

Abans que despuntés el sol aquest dimarts i a causa de la presència de milers d’immigrants amuntegant-se a territori marroquí, el Govern ha desplegat diversos centenars de militars a diferents punts de la frontera. Soldats del Tercio Duque de Alba de la Legión i del Grup de Regulars 54 s’han concentrat a la platja amb vehicles semiblindats Uro Vantac i BMR de transport de tropes, davant els espigons de Tarajal i Benzú, per on es va produir ahir l’entrada d’immigrants més gran.


La resposta del Govern

Durant les primeres hores d’aquest dimarts continua l’entrada de migrants des del Marroc. Amb les imatges de la frontera a tots els mitjans de comunicació i amb l’oposició criticant durament la gestió de la crisi, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, anuncia que la policia espanyola ja ha tornat al Marroc més de 2.700 persones. «Serem ferms davant qualsevol desafiament, qualsevol eventualitat i sota qualsevol circumstància», sentència després de la reunió del Consell de Ministres. A mitja tarda, segons font d’Interior, aquesta xifra ja ascendeix a 4.000.

Minuts després, compareix davant de la premsa Pedro Sánchez després d’estar en contacte amb Felip VI i diversos dirigents europeus. «Serem ferms per garantir la seva seguretat davant qualsevol desafiament, davant qualsevol eventualitat i sota qualsevol circumstància. Ho repeteixo: ferms davant qualsevol desafiament, davant qualsevol eventualitat i sota qualsevol circumstància», assegura abans de pujar a un helicòpter rumb a Ceuta.

En el pla internacional, la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, ha anunciat que ha citat l’ambaixadora del Marroc davant Espanya per transmetre-li el seu «disgust» per l’entrada il·legal de milers d’immigrants a Espanya.

La divisió política

Més enllà de la resposta del Govern, la crisi migratòria ha causat polèmica entre els partits polítics. Unides Podem, Més País i Compromís han demanat a l’Executiu de coalició que no tractin els migrants com una invasió i que protegeixin els seus drets. Al bloc de la dreta els plantejaments han sigut diferents. El líder del PP, Pablo Casado, ha trucat a Sánchez a mig matí per exigir-li ser ferm en la gestió de l’arribada de migrants. Hores després, la portaveu conservadora al Congrés, Cuca Gamarra, ha exigit  que «es procedeixi a la devolució immediata de tots aquells immigrants irregulars que han arribat».

El partit més radical ha sigut Vox. Al llarg del dia, Santiago Abascal ha decidit viatjar a Ceuta, on compareixerà davant de la premsa aquest dimecres. El portaveu ultra a la Cambra baixa, Iván Espinosa de los Monteros, ha assegurat que «Espanya està sent atacada» i que es tracta d’una «autèntica invasió» i una «violació» de la frontera d’aquesta ciutat autònoma amb el Marroc. Segons ha explicat, l’arribada dels migrants es deu a un «llarg procés d’infinites cessions» al Marroc.