Enquesta del GESOP

Sondeig Catalunya: Illa és el preferit com a president i Aragonès avantatja Puigdemont

  • Dolors Sabater (CUP) és la líder més ben valorada seguida de la resta de candidats d’esquerra

Sondeig Catalunya: Illa és el preferit com a president i Aragonès avantatja Puigdemont
3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El guanyador de les eleccions del 14-F, Salvador Illa, continua sent l’opció favorita dels catalans per liderar la Generalitat. Per sobre tant de Pere Aragonès, que va empatar en escons amb el PSC, però obtenint 49.000 vots menys, i de l’expresident Carles Puigdemont. El percentatge dels que diuen preferir el socialista supera la proporció d’un de cada cinc catalans, i tot i que descendeix respecte al sondeig previ als comicis de febrer, li facilita un matalàs més que ampli respecte als seus perseguidors.

En concret, segons el sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO el 21,7% elegeixen Illa d’entre la tirallonga d’opcions possibles, més de tres punts per sobre d’Aragonès (18,4%). En tercera posició queda l’expresident i líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, , a gairebé tres punts, al seu torn (15,5%), , del seu soci en funcions i adversari en les negociacions d’ERC.

En la comparativa amb el sondeig del gener, previ a les eleccions del 14-F, Illa, no obstant, perd 2,7 punts de recolzament, mentre que Aragonès n’aconsegueix 4,8 –un 35%– més. També Puigdemont millora els resultats que al gener es van prendre respecte a la llavors presidenciable, Laura Borràs, en aquest cas, en 1,1 punts.

Si es fa una lectura per blocs, en funció de l’adscripció de l’enquestat al sentiment independentista, Puigdemont és l’elegit pel 36,1% dels electors secessionistes, pel 31,1% que opten per Aragonès.

La diferència entre tots dos és que només l’1,1% de no independentistes mostra el seu favoritisme per al resident a Waterloo i el 9,1%, pel vicepresident en funcions, en funcions de president. Per la seva part, Illa, recull el 34,8% d’apostes en l’electorat no independentista i el 3,6% entre els que recolzen una secessió.

Tirada entre els propis

Illa és, a més, el candidat amb més recolzaments entre el seu propi electorat, ja que el 72,8% dels enquestats que van votar el 14-F pel PSC el prefereixen com a president. Molt de prop, quant a grau de fidelitat se situa Puigdemont amb el 70,1%, gairebé 18 punts més dels que aconsegueix Aragonès entre els seus (52,6%).

Aquesta poc voluminosa estrebada del republicà entre els seus seguidors es compensa amb l’acceptació més gran a les trinxeres enemigues. Així, per exemple, mentre que un 11% de votants d’ERC es decanten per Puigdemont, el 14,9% d’electors de Junts s’inclinen pel vicepresident en funcions. En la comparativa entre electorats republicans i socialistes, també Aragonès surt triomfador, atès que el 2,2% de votants d’ERC opten per Illa, pel 5,5% de socialistes que ho fan per ell.

Sent així, ¿per què el republicà es troba a gairebé tres punts d’Illa? La clau cap buscar-la, de nou, en el seu electorat. Mentre que el 7,2 dels socialistes i el 8,5% dels postconvergents s’acullen a l’opció «cap d’aquests candidats / altres candidats», entre les files d’ERC aquest percentatge s’eleva al 17,7%.

Quant a la resta de partits, destaca l’escassa tirada de Dolors Sabater entre els votants de la CUP, només el 31,5% dels seus votants el 14-F la prefereixen com a presidenta, cosa que dona peu al fet que els votants anticapitalistes optin per Puigdemont (un 26,8%) i, en menor mesura, per Aragonès (18,8%).

Vorejant l’aprovat

Curiosament, la mateixa Sabater és la candidata més valorada de tots, sent l’única que es queda a les porta de l’aprovat (4,9). La segueixen la resta de líders de partits d’esquerra, ja siguin també independentistes, com Sabater, és a dir, Aragonès (4,8); sobiranista, com Jéssica Albiach (4,6) o federalista, com Illa (4,5). Per sobre del 4 com a nota es pot consignar també Àngels Chacón del PDECat. Puigdemont queda relegat a la sisena posició, amb el 3,7.

Notícies relacionades

És obvi que la valoració depèn, en gran part, del grau de notorietat i, aquí, és el líder de Junts el que gairebé frega el 100% de coneixement entre l’electorat (99,7%), del qual es pot deduir que genera tants odis com amors. L’exministre (95,5%) i el vicepresident en funcions (90,3%) completen la terna dels que són coneguts per més de nou de cada 10 catalans. Carlos Carrizosa (amb una notorietat del 73,7% i una nota del 2,3); Chacón (71,3%) i Sabater (70,6%) precedeixen Albiach (65,2%) i el popular Alejandro Fernández (55,1% de coneixement i una nota de 3,1).

Puigdemont és el que millor nota obté entre els seus, un 8. Illa (6,5) i Aragonès (6,2) es queden enrere, amb una valoració interna inferior, per exemple a la que obté Albiach en els comuns (7,1) i Sabater a la CUP (6,8). De tots els candidats, el que pitjor nota obté entre els seus seguidors és Carrizosa, amb un 5,7.