Enquesta del GESOP

Els catalans culparien més Junts que ERC d’una repetició de les eleccions a Catalunya

  • Una majoria aclaparadora d’enquestats veuen malament o molt malament anar una altra vegada a les urnes al juliol

Els catalans culparien més Junts que ERC d’una repetició de les eleccions a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els dos partits independentistes principals, ERC i Junts, són assenyalats pels enquestats del sondeig GESOP com els culpables d’una possible repetició de les eleccions, cosa que passarà si abans del 26 de maig no es troba la fórmula per investir un nou president, transcorreguts més de 200 dies des que es va inhabilitar Quim Torra i 90 des de la celebració dels comicis del 14-F. Però, amb tot, a l’hora de dirimir culpables, els catalans no reparteixen les culpes al 50% entre republicans i postconvergents, sinó que apunten per sobre de tots a la responsabilitat del partit de Carles Puigdemont. En el sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO i a la pregunta «¿Quin partit creieu que seria el responsable principal que s’haguessin de repetir les eleccions?», la resposta espontània del 31,3% dels enquestats va ser Junts per Catalunya, contra un 23,4% que van esmentar ERC. És a dir, un 25% més de catalans van apuntar els puigdemontistes. Si s’oferia una segona opció («¿Algun altre partit?»), Junts sumava 14,4 punts més i ERC, un 18,2, totalitzant una suma de 45,7, els postconvergents, i un 41,6, els republicans.

A aquestes dades, no obstant, es pot afegir una mirada per blocs. Entre els que diuen que se senten independentistes, el primer causant d’aquesta eventual tornada a les urnes és ERC (34,5% contra el 29,8% de Junts). I entre els no secessionistes, l’assenyalament als de Puigdemont duplica el dels de Junqueras (32,4% a 16%)

Palla a l’ull dels altres

Tots els votants de partits que van obtenir representació parlamentària veuen Junts com el culpable principal... excepte els electors de Junts. Així, el 68,5% de puigdemontistes culparien ERC d’aquesta eventual repetició electoral, per només el 8,5% que fa autocrítica i s’«autoinculpa». Al seu torn, els votants d’Esquerra, mostren més autocrítica que els de Junts (un 12,1% assenyala el seu propi partit com a causant, només per sobre del 10,9% del públic de Cs, que veuen ERC ‘menys culpable’).

El 44,1% d’electors republicans que opten per esmentar Junts és superat pel 50,2% dels de la CUP i el 48,4% de votants del PP que veuen en l’actitud negociadora dels postconvergents la causa del bloqueig.

Els que més reparteixen culpes són els que van escollir la papereta d’En Comú Podem, segurament enfadats per la reunió dels tres partits secessionistes de dimecres que va obturar la via de negociació dels republicans amb els comuns. Així, el 40,9% esmenta Junts i el 27,8%, ERC. Entre els socialistes la balança es decanta cap al mateix costat, amb més claredat (40,9%-17%).

Els votants d’ERC també són els que més s’acullen a l’opció «tots» quan se’ls pregunta per la responsabilitat del fracàs, amb un 22,1%. El doble que a Junts (10,9%) i per sobre del PSC (15,5%), la CUP (6,7%), els comuns (18,4%), Ciutadans (7,2%) i el PP (16,1%).

Només l’extrema dreta aplaudiria

Notícies relacionades

Tot això en un context en què només el 14,3% dels enquestats veuria bé o molt bé la repetició de les eleccions, contra el 73,4%, que ho qualificarien de dolent o molt dolent. Per partits, només els electors d’ultradreta veuen les noves eleccions amb bons ulls (74,5%), seguits pels de Ciutadans, amb un 34,9%, menys de la meitat. Entre els partits centrals, el 19,2% de socialistes, el 14,5% de postconvergents i el 10,1% de republicans ho veurien amb bons ulls.

Els que defensen amb més afany el funest que seria tornar a les urnes al juliol són els votants del PDECat: fins a un 91,1% ho veuen dolent o molt dolent. Es pot destacar en aquesta classificació la distància existent entre els que van escollir la papereta d’ERC el 14-F (un 83,6% ho veu malament) i els que ho van fer per Junts (73,8%, 10 punts) i el PSC (70,8%). Potser perquè aquests últims tenen la sensació, encertada o no, que els podria anar millor en unes eventuals eleccions estivals.