Investidura en suspens

Dirigents de Junts critiquen a Jordi Sànchez el compromís d’investir Aragonès

  • Qüestionen que la decisió, ara esmenada, no passés pels òrgans de govern del partit

Dirigents de Junts critiquen a Jordi Sànchez el compromís d’investir Aragonès
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Dirigents de Junts per Catalunya han criticat al seu secretari general Jordi Sànchez la promesa –de la qual el partit s’ha desdit– de facilitar la investidura de Pere Aragonès tot i que JxCat i ERC no arribessin a un acord de Govern. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, aquest malestar ha sigut traslladat a Sànchez i és compartit per destacats dirigents que consideren que la promesa va ser un error absolut, un tret al peu tàctic i que, a més, no va ser objecte d’un acord previ de l’executiva de la formació independentista que lidera l’expresident Carles Puigdemont.

«No es poden dir coses que no s’han parlat», apunta una font, que es va mullar en contra de la promesa de Sànchez. «Sànchez es va precipitar, perquè significa començar a negociar amb una mà lligada», descriu un altre dirigent. Una tercera font apunta: «Es podria haver fet una negociació diferent per part de tots i no vull parlar més». Un diputat del partit afegeix: «Les bases no volen donar quatre vots [a Aragonès] ni boges, la militància està molt calenta».

Ahir deia blanc...

Junts afirma ara que mai ha promès el que va prometre. Però llavors, ¿què va dir exactament Sànchez? «Que ningú, doncs, s’equivoqui, que ningú busqui apreciacions errònies, Junts per Catalunya no especularà ni jugarà al càlcul de noves eleccions», van ser les seves paraules en una conferència el 23 de març. Posteriorment, EL PERIÓDICO va publicar que Junts es plantejava passar a la posició i donar els vots a Aragonès. I Sànchez, en una entrevista a ‘La Vanguardia’, es va reafirmar.

I en una roda de premsa la setmana passada, per si hi havia dubtes, va afirmar: «Mantinc la meva paraula, és un vici que tinc, mantenir el compromís que nosaltres no especulem amb les eleccions i que volem un acord és clau, i que si aquest acord no arriba i ERC ens presenta una alternativa que per a ells és més beneficiosa i necessita alguns vots de JxCat, aquests vots els tindrà». Després, a TV-3, va insistir: «Si ERC opta per no governar amb JxCat i aconsegueix un acord amb formacions no independentistes, com els comuns, i la CUP, JxCat estudiaria, perquè jo ho posaré sobre la taula, que quatre diputats i diputades facilitessin la investidura».

... i avui dic negre

Notícies relacionades

Sànchez, que té un lideratge creixent a Junts i que ha pilotat la negociació des de la presó de Lledoners, en aquesta ocasió s’ha vist qüestionat. I superat. Quan Aragonès va donar el cop a taula dissabte passat i va renunciar a Junts per optar per intentar un Govern en solitari, de seguida la portaveu del partit, Elsa Artadi, va deixar de banda el que va dir Sànchez i va asseverar, sense parpellejar: «Mai hem dit que els regalarem els vots gratis».

Sànchez potser va polsar malament l’estat d’ànim en la seva formació, on encara cou la no-investidura de Puigdemont el gener del 2018, de la qual fan responsable ERC. La candidata a presidenta del partit, Laura Borràs, va respondre el següent quan EL PERIÓDICO li va preguntar si investirien a Aragonès si els guanyava: «Ja veurem què passa, perquè no repetirem els errors comesos».