L’endimoniada investidura

Els comuns trenquen les negociacions amb ERC

  • Albiach exigeix garanties que Junts no estarà en un eventual Govern republicà

  • Aragonès afirma que «cal explorar totes les vies», perquè «l’aritmètica és la que és»

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La cimera promoguda per la CUP, per acostar no tant posicions com sensibilitats, entre ERC i Junts ha causat ja la primera ‘víctima’. La líder d’En Comú Podem (ECP) al Parlament, Jéssica Albiach, després de reconèixer a Pere Aragonès el «moviment» que va suposar sortir del marc negociador del Govern de coalició al de l’Executiu en solitari, li ha retret, no obstant, que aquest impuls li hagi durat «quatre dies», en referència, precisament a la reunió tripartida de dimecres. Davant d’això, Albiach ha donat per «trencades» les negociacions encaminades a garantir el recolzament dels comuns a la investidura d’Aragonès «fins que hi hagi garanties que Junts no estarà al Govern, ni ara ni més endavant en la legislatura».

La resposta del vicepresident, en la sessió de control parlamentària, ha sigut, al seu torn, agrair que els comuns s’hagin assegut a negociar amb ERC i ha recordat a Albiach que «els reptes que té» Catalunya, la reconstrucció econòmica, climàtica i la defensa de l’autodeterminació i l’amnistia «apel·len a quatre forces, també a la seva». Amb tot, ha afegit, «l’aritmètica és la que és», amb referència a l’escàs recolzament numèric que podria aportar un pacte amb ECP, que compta amb vuit escons. «Hem d’explorar totes les vies», ha sentenciat, abans de recordar que li «queda una setmana» per arribar a un acord que li permeti ser investit.

Executiu en funcions

Respecte a la pugna entre els dos principals contendents en la negociació d’investidura i/o Govern, han sigut els republicans, via Josep Maria Jové, els que més obertament han posat l’assumpte sobre la taula, via la queixa que el Govern en funcions està lligat de mans i peus i que és molt necessari que n’hi hagi un amb plenes atribucions per encarar la reconstrucció.

Molt més florentí ha sigut el duel d’Aragonès amb el postconvergent Albert Batet. Aquest ha demanat que el Govern sol·liciti «una auditoria independent» que analitzi la gestió de l’Executiu durant la pandèmia. Una manera de retornar al primer pla la polèmica sobre les decisions de les conselleries de Benestar Social i de Salut, totes dues en mans dels republicans en un Executiu, encara vigent, amb JxCat. La resposta d’Aragonès ha sigut recordar-li que això és susceptible de decisió només per al pròxim Govern, ja que l’actual es troba en funcions, i, per a això, ha instat a fer efectiva la investidura.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el líder parlamentari del PSC, Salvador Illa ha exigit al vicepresident que aixequi «el veto a la socialdemocràcia» que suposa el document firmat per ERC en què es comprometia a no pactar amb els socialistes. Una cosa que, prèviament, també ha sol·licitat Albiach. Així mateix, Illa ha reiterat la petició a Aragonès que faci «un «pas al costat» perquè ell, cap de files de la força guanyadora de les eleccions, podria intentar aquesta mateixa investidura.

Aragonès ha negat l’existència de cap veto: «Ni veto, ni històries», ha dit, i ha circumscrit aquest document de campanya al marc de la llibertat que tot partit té de pactar amb qui vulgui. I sobre la petició de no continuar intentant el seu ungiment com a president, el republicà ha assenyalat que «els recolzaments no cauen del cel» i ha acusat Illa d’«estar esperant assegut al banc que d’altres fracassin».