El laberint català

Illa rebutja recolzar Aragonès: «¿Per què he d’investir a qui vaig derrotar a les urnes?

  • El líder del PSC insisteix a encapçalar un Govern d’esquerres: «¿Per què no pot presidir la Generalitat qui va guanyar les eleccions?»

Illa rebutja recolzar Aragonès: «¿Per què he d’investir a qui vaig derrotar a les urnes?
2
Es llegeix en minuts

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha expressat de nou el seu rebuig de recolzar el candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, només per desencallar la investidura i evitar unes noves eleccions a Catalunya. I ho ha argumentat així: «¿Per què he d’investir una persona que vaig derrotar a les urnes?». Illa reafirma així la postura del PSC i del PSOE, contraris a investir el líder republicà.

Illa s’ha expressat així durant una entrevista a Catalunya Ràdio quan se li ha preguntat si els socialistes estarien disposats a desencallar la investidura d’Aragonès per frenar la repetició electoral, menys de dues setmanes abans que s’esgoti el termini per investir un president i es convoquin automàticament uns nous comicis. Tot i així, Illa ha mantingut que la repetició electoral «no és convenient», sobretot en un moment de pandèmia i davant l’arribada dels fons europeus, i ha defensat buscar consensos en la societat catalana a través del diàleg.

Preguntat per si el PSC evitarà eleccions a Catalunya si ERC continua sense haver tancat un acord, ha contestat: «Si és un govern d’esquerres que lideri jo, sí. Si no, jo tinc per costum ser bastant previsible, i no estic fent res que no anunciés que faria durant la campanya electoral si obtenia la victòria electoral». «¿Per què no pot presidir la Generalitat qui va guanyar les eleccions?», i ha dit que tornarà a traslladar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la seva voluntat de presentar-se a una investidura quan ella obri una nova ronda de consultes. Al seu entendre, Aragonès ha de fer un pas al costat després de dues investidures fallides: «Estic assistint amb certa perplexitat a aquestes negociacions. Ningú pot dir que hem fet cap interferència».

Preguntat per què ofereix als republicans que retirin el veto al PSC firmat en campanya, ha dit que els planteja «un govern de servidors públics» orientat a la recuperació, la gestió de la pandèmia i el diàleg.

Notícies relacionades

També, i responent a l’entrevista de Jéssica Albiach a EL PERIÓDICO, ha defensat que el PSC «mai ha estat a cap racó», després que els comuns l’acusessin d’excloure’s d’un acord amb altres forces, i ha dit que no sap com explicarien no recolzar el PSC –d’esquerres i amb qui governen a l’Executiu, ha dit– si ell es presentés a una investidura.

Davant la nova legislatura a Catalunya, ha defensat convocar una nova taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern per parlar «de tot el que es consideri oportú parlar», preguntat per si es pot abordar en aquest espai l’indult als presos independentistes, un referèndum, l’amnistia i la reforma del delicte de sedició. «I també n’hi ha d’haver una a Catalunya entre els grups parlamentaris, perquè a Catalunya no hi ha una opinió unànime sobre com han de ser les relacions amb la resta d’Espanya», ha afegit.