L’endimoniada investidura

Contracrònica parlamentària: Un elefant a l’hemicicle

  • Els líders catalans alerten del risc d’una repetició electoral, però plantegen inconvenients a totes les fórmules per evitar-la

zentauroepp55909019 aragones nadeu201118095833

zentauroepp55909019 aragones nadeu201118095833 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha un elefant a l’hemicicle: l’elefant de la repetició electoral. No és, com en la metàfora habitual, un elefant invisible. A aquest l’assenyalen amb el dit tots els partits, alerten de la seva amenaçadora presència, avisen que pot acabar aixafant-los a tots. Però ningú sembla capaç de treure’l d’allà

Tots els plans per liquidar-lo topen amb algun inconvenient. Primer ho van intentar –¿encara ho intenten?– ERC i JxCat, buscant un Govern de coalició. Però la relació està tan desgastada, i la diferència entre tots dos a les urnes és tan petita, que no aconsegueixen moure l’elefant. Fart de la situació, Pere Aragonès va dir dissabte passat que governaria en solitari. Però els seus fins ara socis no ho veuen clar, i la seva ajuda és imprescindible per evitar les eleccions.

En la sessió d’aquest dijous al Parlament va semblar que el candidat a president encara no té clar quin camí prendre en el seu intent de desallotjar l’elefant. «És una necessitat que hi hagi una investidura al més aviat possible», va dir en la resposta a Josep Maria Jové, diputat del seu grup, que és el moment en què els presidents –tot i que siguin en funcions, com en aquest cas– aprofiten per llançar el missatge del dia.

Tot i que ERC porta des de dissabte passat dient que ja no hi ha possibilitat d’un Govern de coalició, al Parlament Aragonès no es va referir ni una vegada a l’Executiu en solitari que va dir que pretenia encapçalar. Els comuns, que van entrar en escena quan el candidat va descartar JxCat, no s’acaben de fiar. I el seu líder al Parlament, Jéssica Albiach, va demanar a Esquerra una prova que la seva determinació és definitiva: els va avisar que no negociarà més fins que es comprometin que els postconvergents no entraran en el Govern. Com a resposta només va rebre evasives, o fins i tot pitjor, constatacions que les seves sospites poden no anar desencaminades. «Hem de poder explorar en els pròxims dies totes les possibilitats per evitar repetició electoral», li va dir Aragonès.

Vetos creuats

Notícies relacionades

Els comuns volen ajudar a foragitar l’elefant, però els seus vuit diputats aporten poca força bruta. Precisament per això, des del 14 de febrer que estan cridant en solitari que hi ha una altra via per evitar les eleccions, i s’ofereixen per formar un tripartit juntament amb el PSC i ERC. Però els republicans han vetat els socialistes, i Salvador Illa diu que, com que ell va guanyar les eleccions en vots, no votarà un president d’un altre partit.

Passen els dies i l’elefant es continua engreixant a la vista de tothom. Queden menys de dues setmanes per treure’l de l’habitacle, o si no ocuparà tot l’espai i ja serà impossible parlar d’una altra cosa. I, tot i que Carlos Carrizosa va pronosticar que «en unes noves eleccions la participació es dispararà», potser en aquest cas no s’hagi de confiar gaire en els seus dots anticipatoris. Una repetició electoral que seria la constatació d’un fracàs, que se celebraria al juliol, sembla el millor moment perquè la ciutadania pugui exhibir el seu fàstic amb els polítics.