Poder judicial

El CGPJ analitza la retallada de les seves competències mentre espera ser renovat

  • Brussel·les considera que la mesura respecta en principi l’Estat de dret

El CGPJ analitza la retallada de les seves competències mentre espera ser renovat
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estudia aquest dijous la recent reforma legal que li impedeix fer nomenaments en funcions, una retallada de competències impulsada pel PSOE i Podem per forçar el PP a negociar la renovació d’aquest òrgan i que ha rebut l’aval de Brussel·les. La Comissió Europea va mostrar la seva preocupació amb la primera reforma que van plantejar els grups que recolzen el Govern, que rebaixava les majories exigides per elegir els vocals, i l’Executiu ha anunciat aquesta mateixa setmana que la retirarà. Però Brussel·les va considerar que prohibir al Consell fer nomenaments mentre estigui funcions, tot i que fa encara més urgent la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, respecta en principi l’Estat de dret. Els jutges ho dubten i el CGPJ considera que amb la reforma, en la qual no va ser consultat, s’ha vulnerat la separació de poders.

El ple del Consell, que ja fa més de dos anys que està en funcions, analitza aquest dijous un informe del seu gabinet tècnic sobre les implicacions del canvi normatiu ja en vigor. Sense entrar en la constitucionalitat dels canvis, s’alerta que una interpretació literal de la reforma podria portar a la indesitjable conseqüència de l’atròfia i paralització del CGPJ, de manera que aposta per restringir-la a la prohibició de realitzar nomenaments discrecionals i de convocar places.

Notícies relacionades

El ple debatrà també si prendrà alguna mesura davant la retallada, ja que cinc vocals van apostar per examinar quins passos poden fer en defensa de la seva independència, des d’acudir a la Comissió Europea a demanar col·laboració a la Xarxa Europea de Consells de Justícia.

Després de desistir de rebaixar la majoria per elegir als nous vocals, el Govern ha tornat a instar el PP a asseure’s a negociar la renovació del CGPJ, un acord que semblava imminent al febrer i que va saltar pels aires quan els populars van vetar els jutges José Ricardo de Prada i Victoria Rosell, dos dels candidats de l’Executiu.