Al Congrés

Pérez de los Cobos assegura que mai va sentir a parlar de l’operació Kitchen i que no va conèixer Villarejo

  • L’exdirector del Gabinet tècnic del Ministeri de l’Interior rebutja parlar sobre els fons reservats perquè són matèria classificada

  • Rufián s’enfronta al coronel de la Guàrdia Civil perquè durant el referèndum de l’1-0 es «va apallissar la gent»

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La comissió d’investigació del Congrés sobre la coneguda com a operació Kitchen segueix el seu curs. Aquest dijous li ha tocat el torn al coronel Diego Pérez de los Cobos, que va ser al capdavant del Gabinet de Coordinació d’Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat durant els governs de Mariano Rajoy, que ha negat haver tingut cap coneixement en aquells dies sobre l’operació per vigilar l’extresorer del PP, Luís Bárcenas, o conèixer l’excomissari José Manuel Villarejo.

Amb un «no» rotund, Pérez de los Cobos ha insistit en diverses ocasions que durant la seva estada en el Ministeri de l’Interior, on suposadament es va ordenar la trama d’espionatge a l’extresorer popular, no va sentir a parlar de l’anomenada operació Kitchen i que la primera vegada que va sentir parlar de l’assumpte va ser a través de la premsa. «De res, ni he coincidit mai amb ell, ni l’he vist ni he intercanviat una paraula amb ell», ha dit reiteradament sobre si ha mantingut alguna relació amb Villarejo qui, presumptament, va dirigir la vigilància a Bárcenas.

Pérez de los Cobos s’ha negat, en més d’una trentena d’ocasions, a respondre sobre els fons reservats dels quals disposa el Ministeri de l’Interior per a operacions policials perquè són matèria classificada. Malgrat que diversos portaveus dels partits li han assenyalat que davant el jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, va admetre que controlava que aquestes despeses no superessin el límit establert, però que desconeixia a què es destinaven, en aquesta ocasió ha rebutjat fer cap comentari perquè està tot protegit per la llei de secrets oficials.

«Jo li pregaria una cosa, que no s’utilitzi una intervenció meva en una instrucció d’un sumari que vaig declarar obertament perquè la matèria objecte d’aquesta declaració havia sigut desclassificada per a aquest sumari», ha explicat assenyalant que el 2018 es va desclassificar la norma relativa a la gestió dels fons perquè pogués testificar. «Sento ser reiteratiu. No puc contestar per res relatiu a la gestió i el control de les despeses reservades», ha remarcat a totes les preguntes relatives a aquest assumpte. Pérez de los Cobos ha demanat que se’l cridi a declarar a la Comissió de Secrets Oficials del Congrés per poder respondre a aquestes preguntes.

L’1-O

El moment més tens s’ha produït quan el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, l’ha interrogat sobre les càrregues policials de l’1-O, ja que Pérez de los Cobos va ser qui va coordinar l’actuació de les Forces de Seguretat. El diputat republicà català li ha preguntat per què la policia «va apallissar gent». En aquest moment, el coronel de la Guàrdia Civil ha elevat el to: «No puc permetre que s’utilitzin els termes d’apallissar la gent. «No puc passar per alt que s’acusi extraordinaris professionals que van portar a terme una tasca dificilísima que se’ls acusi d’apallissar ningú». El xoc entre tots dos ha obligat la presidenta de la Mesa de la Comissió a intervenir fins i tot en cinc ocasions per demanar-los respecte mutu.

Notícies relacionades

Preguntat per les mateixes qüestions per la portaveu de Junts, Miriam Nogueras, Pérez de los Cobos ha respost que «el mandat que tenien les Forces de Seguretat era un mandat emès per un fiscal, per una magistrada i era un mandat que obligava aquestes forces de seguretat a acudir a aquests locals i confiscar el material amb el qual es pretenia celebrar aquest referèndum que havia sigut declarat il·legal. [...] Si per accedir a aquest local hi ha determinats individus que s’interposen a la porta i als llocs d’accés per mirar d’impedir que ho complissin aquestes forces en l’ús legítim de la força i de manera proporcionada».

Les dretes contraataquen

El PP i Vox també han aprofitat la comissió per atacar el Govern de Pedro Sánchez i, en concret, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. La portaveu popular, Ana Belén Vázquez, li ha mostrat al coronel de la Guàrdia Civil el seu «respecte, perdó i recolzament». «Perdó perquè està valorat com a gran professional, solvent, eficaç i independent i aquesta independència va ser la que el va portar al fet que la supèrbia del ministre Marlaska no permetés que vostè continués, el va cessar per haver-se negat a una il·legalitat», ha sentenciat. La seva homòloga ultra, Macarena Olona, també ha dirigit les seves preguntes a Pérez de los Cobos per assenyalar que el seu cessament va ser un fet inesperat.