Hervías, l’home que va construir Cs i ara l’està desmuntant
El PP ha fitxat la persona que millor coneix el partit taronja per dins, ja que va ser secretari d’organització durant sis anys amb Rivera
Missatges de mòbil i fotografies demostren que és darrere la fallida moció a Múrcia i les fugues al Congrés i el Senat

Fran Hervías és un dels responsables que la temperatura política a Espanya hagi pujat fins a cotes impensables fa 10 dies. El seu nom va saltar a les portades dissabte, quan va anunciar que deixava Ciutadans, el seu escó al Senat i fitxava pel PP. ¿Qui és aquest polític nascut a Tossa de Mar el 1983, llicenciat en Geografia per la Universitat de Girona i especialitzat en Climatologia Aplicada? És, abans que res, la persona que millor coneix en aquests moments els racons del partit taronja.
Va ser secretari d’organització entre el 2014 i el 2020, durant els anys en què Albert Rivera va fer el salt a Madrid i Ciutadans va créixer a tot Espanya. Segons algunes enquestes, entre el 2016 i el 2018, semblava que els taronges tinguessin l’alfombra posada per entrar a la Moncloa.
Hervías s’ha vantat en múltiples ocasions d’haver fet centenars de milers de quilòmetres amb el seu cotxe per recórrer tots els racons d’Espanya i captar afiliats, formar agrupacions, buscar edificis per a noves seus, elegir dirigents provincials. I en aquesta tasca de recursos humans va aprofitar, sobretot, l’enfonsament que vivia fa set anys UPyD, el partit de Rosa Díez. L’abril del 2015, Ciutadans va aconseguir presentar candidatura pròpia a les 13 autonomies a les eleccions del maig. Increïble. Després, al cicle electoral del 2019, també va ajudar a portar descontents del PSOE (com Joan Mesquida i Soraya Rodríguez) i el PP (Ángel Garrido i José Ramón Bauzá, entre d’altres).
En aquesta titànica tasca de construir el partit des de zero, el seu èxit és indiscutible. De fet s’ha apuntat alguna vegada el gol que va ser ell qui va descobrir i fitxar l’ara presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, i la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís.
Ara tota aquesta experiència i aquest capital d’informació els ha posat al servei de les seves noves sigles: el PP. Ningú millor que ell coneix els alts càrrecs de Ciutadans: les seves virtuts i defectes, les seves ambicions i els seus límits ètics. Sap a qui pot trucar per temptar-lo i a qui no.
Hervías ha esborrat de cop una dècada de la seva vida en què va criticar el bipartidisme, la corrupció dels populars i «els pactes foscos als despatxos». Ara, segons les proves de missatges de mòbil i fotografies publicades per ‘El Español’, ell ha sigut clau per neutralitzar la moció de censura que Ciutadans va presentar a l’Assemblea de Múrcia (i ho va fer quan encara no havia deixat les files taronges) i també és rere la fuga de senadors i diputats que estan deixant el partit d’Inés Arrimadas els últims dies.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys