Turbulències a la formació taronja

Els últims de l’‘era Rivera’ a Ciutadans

  • Part de la guàrdia pretoriana de l’exdirigent taronja no es va acomiadar de Cs després del daltabaix electoral del 10-N i ha mantingut la seva influència amb Arrimadas al comandament

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El daltabaix electoral de Ciutadans a les eleccions generals del 10-N del 2019 va posar fi a la carrera política d’Albert Rivera i, amb ell, va arribar el comiat de part del seu nucli dur: Juan Carlos Girauta, Fernando de Páramo i José Manuel Villegas. Però van quedar reductes d’aquell centre de poder que van sobreviure als recanvis a l’aparell que va haver de fer Inés Arrimadas , fins i tot amb més presència que a l’era anterior.

Fran Hervías

Fran Hervías (Tossa de Mar, 1983) era el tercer del triumvirat de Rivera, amb Villegas i De Páramo, exercint com a secretari d’organització del partit. Anomenat com a señor Lobo en al·lusió al personatge de Pulp Fiction que «soluciona problemes», és el gran coneixedor dels càrrecs territorials de Cs per haver ideat la implantació nacional del partit. Un valor a l’alça del que el PP intentarà treure profit podent esgarrapar als taronges dirigents autonòmics i municipals agendats als contactes de Hervías. Hi té pràctica. Va saber com absorbir dirigents de UPyD perquè Cs quallés al territori per fer el salt a la política nacional.

Malgrat que va fingir amb abandonar la formació seguint l’estela de Rivera i els seus escuders, va deixar el càrrec però es va mantenir a la sala de comandaments durant el traspàs de poders a Arrimadas, fins que la líder va maniobrar per compensar-lo amb l’acta de senador per designació autonòmica. Hervías comença ara la seva carrera dins el PP amb acusacions d’haver maquinat perquè els tres trànsfugues de Cs a Múrcia posessin traves a la moció de censura.

Carlos Cuadrado

Carlos Cuadrado (Barcelona, 1968) és un linx de les finances. Rivera el va col·locar com a tresorer i va saber remuntar les sotragades econòmiques. Arrimadas va voler donar-li més poder, i el va situar com a vicesecretari i home de la seva confiança. Cuadrado no sol posar-se davant els focus, sempre opera entre bambolines movent els fils del partit. Però no sempre ha cotitzat a l’alça. Sobre ell pesa la patacada electoral de les eleccions catalanes del 14-F, però també la turbulenta moció de censura a Múrcia que ha fet implosionar el partit. Dues males jugades que l’han situat a la picota i que han forçat la líder a haver-lo de relegar.

Notícies relacionades

Cuadrado va començar la seva carrera política de la mà de Rivera, ell formava part del que anomenaven la seva guàrdia pretoriana, en què també figurava José María Espejo-Saavedra des que es va fundar el partit el 2006. Després de la marxa del dirigent taronja, va saber recol·locar-se i va custodiar les maniobres del partit durant bona part del primer any, entre les quals destaquen les negociacions sobre les pròrrogues de l’estat d’alarma i els Pressupostos Generals de l’Estat amb el PSOE.

José María Espejo-Saavedra

José María Espejo-Saavedra (Madrid, 1976) i Rivera es van conèixer a les oficines de La Caixa de Barcelona. Treballaven junts i compartien inquietud per la política, fins que van traslladar les seves conviccions a la cúpula de Cs. Espejo-Saavedra va ser el seu escuder a l’ombra i quan va entrar al Parlament com a diputat es va convertir en el consultor jurídic de les files taronges. Va haver de fer front a la convulsa tardor del 2017 des de la Mesa de la Cambra catalana i això el va validar –i molt– davant Arrimadas, que va decidir que l’acompanyés en la seva mudança al Congrés. Situat com a vicesecretari del partit, ha sigut relegat de les seves funcions igual com Cuadrado, però continuarà sent part del nucli dur de la líder. Tingui el càrrec que tingui.