Implosió a les files taronges

Ciutadans es queda sense grup al Senat i perdrà gairebé 400.000 euros a l’any

  • Tres dels set senadors abandonen el partit i els altres quatre passaran al grup mixt

zentauroepp52820783 fotodeldia  madrid  17 03 2020   el pleno del senado se ha v200420153317

zentauroepp52820783 fotodeldia madrid 17 03 2020 el pleno del senado se ha v200420153317 / Kiko Huesca

1
Es llegeix en minuts

La implosió de Ciutadans després del fiasco de la moció de censura a Múrcia ha descompost el partit a les Corts. Inés Arrimadas es queda sense grup parlamentari al Senat perquè han marxat aquests últims dies tres dels set senadors de la formació i, per tant, amb només quatre no pot tenir grup propi, perquè el mínim són sis representants. Amb això, els taronges perdran una subvenció anual de 387.600 euros.

Dimecres a la nit es coneixia que la senadora per Navarra Ruth Goñi i el senador per designació autonòmica de les Corts Valencianes Emilio Argüeso havien decidit deixar Ciutadans, tot i que mantindrien els escons a la Cambra alta. A aquestes marxes cal sumar-hi la de Fran Hervías, anunciada dissabte passat i que va suposar el començament de la desbandada de càrrecs del partit.

Al grup mixt

Així doncs, Cs es queda ara mateix amb quatre senadors: Tomás Marcos, María Ponce, Miguel Sánchez i Carlota Santiago. Tots hauran de passar al grup mixt (una vegada iniciada la legislatura no es poden adscriure a un altre grup), on conviuran amb Vox, Terol Existeix, Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Unió del Poble Navarrès (UPN), Associació Socialista de La Gomera (ASG) i Partit Aragonès Regionalista (PAR).

Notícies relacionades

Les formacions del Senat reben una subvenció que es fixa en funció del nombre de representants, a més d’un complement fix igual per a tothom. En aquest sentit, els partits reben una part fixa al mes de 15.200 euros mensuals i 1.900 addicionals per senador. En el cas de Ciutadans, amb sis senadors fins ara, la subvenció arribava als 32.300 euros mensuals, uns 3.588 euros per cada senador.

Menys visibilitat

A part de la pèrdua econòmica que suposa quedar-se sense grup, Ciutadans tindrà menys visibilitat parlamentària, ja que perdrà el seu representant a la Junta de Portaveus i es reduirà la seva quota d’iniciatives i preguntes orals. En tot cas, mantindrà el grup i les ajudes fins al mes de juny, quan finalitza l’actual període de sessions.