Crisi després de la debacle a Catalunya i el fracàs de la moció de Múrcia

Arrimadas assumeix «errors» i lamenta l’OPA del PP

  • Cantó abandona el partit i deixa l’acta de diputat autonòmic al Parlament valencià

  • La presidenta treu poder a Cuadrado i Espejo-Saavedra, els dos negociadors de la moció a Múrcia, però els manté a la cúpula

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Inés Arrimadas va convocar aquest dilluns la seva executiva per analitzar el fiasco de la moció de censura a Múrcia i la seva reacció no augura que les aigües es calmin. El PP domina l’horitzó i es frega les mans. Espera que altres dirigents segueixin el camí marcat per l’exsecretari d’organització Fran Hervías dissabte i s’afegeixin al partit de Pablo Casado.

La presidenta va fer canvis mínims a la direcció i va acabar la jornada amb un altre dirigent menys a les seves files. El diputat autonòmic i coordinador al País Valencià, Toni Cantó, va sortir a meitat del conclave i va anunciar que deixa Ciutadans. Al finalitzar la reunió, que va durar més de sis hores, Arrimadas va admetre que ha «comès errors». Sobretot, va concretar, no explicar «bé» per què van trencar el Govern de coalició a Múrcia i van presentar la moció al PP. La presidenta lamenta l’«operació anunciada, planificada i posada en marxa» per part del PP per laminar la seva formació i dona per fet que en els pròxims dies i mesos» hi haurà més fugues. «La nostra única intenció és que els espanyols puguin votar un partit de centre, liberal i net i puguin continuar fent-ho. Potser estan a Ciutadans, però no són de Ciutadans. Ser de Ciutadans és difícil, implica moltes coses. Significa que et molesti igualment la corrupció d’un bàndol i de l’altre. Ser de Cs és que treballis per tendir ponts, a un costat i a l’altre,» va proclamar defensant el seu desig de ser un veritable partit frontissa.

Arrimadas va arribar al conclave amb dues propostes per sufocar la revolta interna: treure poder als responsables de la mala gestió de l’operació murciana (Carlos Cuadrado, fins ara vicesecretari general primer, i José María Espejo-Saavedra, vicesecretari general adjunt) i ampliar la cúpula. Arrimadas va explicar que creia necessari ampliar el nucli dur, compost fins ara per set persones, i que s’estengués fins a una quinzena. Davant l’executiva, una trentena d’alts càrrecs del partit de tot Espanya, va assegurar que esperava que s’unissin a la cúpula la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís; el líder del partit en aquesta autonomia, Ignacio Aguado; el vicepresident de la Junta d’Andalusia, Juan Marín, i Cantó.

No obstant, Cantó va rebutjar aquesta proposta, va dimitir dels seus càrrecs i va anunciar que renunciarà a l’acta del Parlament valencià.

 El fins ara líder dels taronges en aquesta comunitat va abandonar la reunió quan amb prou feines portava dues hores i mitja (va durar més de sis) i, davant la porta de la seu a Madrid, va comunicar els periodistes que ho deixava tot perquè creia que s’han «d’assumir responsabilitats». Ell va demanar, sense èxit, la dimissió de la presidenta i de tota l’executiva. Tampoc, va lamentar, van deixar que aquesta idea se sotmetés a votació.

 «Arrimadas podia escollir avui entre protegir el partit o protegir la seva executiva i ha triat protegir la seva executiva [...] Crec que s’han d’assumir responsabilitats i no ho estan fent», va afirmar. Cantó va instar els seus companys a donar la veu als afiliats per «recuperar» el partit després de les «dues patacades», amb referència a la debacle a les eleccions catalanes i el fiasco de la moció de censura de Múrcia. Segons el dirigent taronja, aquesta operació a la regió s’ha dut a terme de «manera vergonyosa» i s’ha mostrat contrari a la continuïtat de Cuadrado i Espejo per no haver calculat les conseqüències que podia haver-hi a l’hora de tombar el Govern del PP de Fernando López-Miras. Els dos afectats seguiran en el comitè permanent sense càrrec, per ara, però Arrimadas no els expulsa de la cúpula.

 Demana un Madrid Suma a Madrid

Cantó també s’ha despatxat contra la idea que Aguado pugui repetir com a candidat a les eleccions de Madrid. També va plantejar que es faci un Madrid Suma al costat del PP. «Òbviament dimiteixo d’aquesta executiva [...] I un record per a un afiliat a qui tinc molt afecte i pel qual soc aquí: Albert Rivera [...] L’únic que em plantejo ara és trucar al meu representant per veure si puc tornar a treballar en el meu camp», va dir Cantó, que va ser actor abans que polític.

Notícies relacionades

 Segons Edmundo Bal, portaveu del partit, el gest del fins ara dirigent al País Valencià, era «una operació perfectament calculada». «Venia a rebutjar qualsevol cosa que se li pogués plantejar, qualsevol oferta d’integració», ha denunciat. De fet, li va criticar Bal, no va presentar la seva dimissió a dins, amb els seus companys, sinó davant la premsa. A la direcció sospiten que Cantó pugui haver sigut contactat pel PP.