OPERACIÓ VOLOH

L’Audiència de Barcelona vincula un ‘pelotazo’ urbanístic amb el finançament del procés

  • La resolució judicial no descarta l’existència d’una «estructura clandestina i il·legal»

  • El tribunal rebutja que part de la investigació passi a mans d’altres jutjats

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha dictat un acte en relació amb l’operació Voloh sobre la presumpta desviació de fons cap al procés en què sospita que el suposat ‘pelotazo’ de l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell en la requalificació de Vila Bugatti, a Cabrera de Mar, el valor de la qual va passar de 5 a 10 milions d’euros, podria anar més enllà del lucre personal, ja que no descarta que servís per mantenir l’«estructura clandestina i il·legal» independentista que s’investiga a la peça principal. Ara per ara, aquest òrgan judicial ha avalat totes les actuacions del jutge d’instrucció de la causa, Joaquín Aguirre, que entre altres qüestions segueix el rastre del finançament de Waterloo, on resideix l’expresident Carles Puigdemont.

Els magistrats de la Secció 21 de l’Audiència de Barcelona argumenten en una interlocutòria,a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que la causa principal que instrueix el jutge Aguirre sobre la desviació de fons de la Diputació de Barcelona en l’època de CiU a entitats sobiranistes, i la peça separada de l’operació Voloh, són connexes, per la qual cosa correspon instruir-les al mateix magistrat. D’aquesta manera, el tribunal desestima el recurs d’un dels detinguts, l’empresari Oriol Soler, que va demanar que el seu cas recaigués en un jutge diferent del titular del jutjat que porta la causa principal.

L’Audiència considera que les diferents peces d’aquest cas les ha de continuar instruint el mateix jutge, perquè no té dubte que els delictes que s’investiguen a la peça principal i en la separada són connexos, ja que en totes dues s’indaga un delicte de blanqueig «amb la probable finalitat de subvenir fons econòmics amb què mantenir l’estructura independentista al seu vessant il·lícit».

En la segona fase de l’operació Volhov, en què el 28 d’octubre passat van ser detinguts Vendrell, Soler i l’exdirigent de CDC David Madí, entre d’altres, el jutge investiga una presumpta trama de desviació de fons a l’expresident català Carles Puigdemont a Waterloo, així com un suposat tràfic d’influències en els negocis d’empresaris que formen part de l’«estat major» de Puigdemont.

Delictes connexos

Notícies relacionades

Segons l’Audiència, al ser delictes connexos han de ser inicialment instruïts i enjudiciats en la mateixa causa, ja que la investigació i la prova en el conjunt dels fets «resulten convenients per esclarir i determinar les responsabilitats procedents». En aquest sentit, posa com a exemple que en el cas del suposat ‘pelotazo’ a la masia de Vila Bugatti, situada a Cabrera de Mar (Barcelona), «no es poden descartar motius aliens al lucre personal» en la seva requalificació. En principi, remarca, el guany per aquest suposat ‘pelotazo’ beneficiaria «directament» l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i el seu soci, com a promotors del projecte, «indirectament podria beneficiar altres investigats a la peça principal o en les separades», per procurar el «finançament necessari» que permetés mantenir l’«estructura clandestina o il·legal que s’investiga en la causa».

En una altra interlocutòria, l’Audiència de Barcelona també rebutja que el suposat ‘pelotazo’ de Vila Buggati de moment passi a un jutjat de Mataró, tal com sol·licitaven alguns imputats, perquè s’ha d’instruir tot conjuntament. En aquesta resolució, els magistrats afirmen que Vendrell podia exercir la seva influència sobre els consellers Damià Calvet i Josep Bargalló per a la requalificació dels terrenys que, segons la seva opinió, s’hauria de fer a través d’un pla urbanístic parcial i no una modificació puntual del pla d’ordenament urbanístic municipal.