Terratrèmol hores abans de l’inici de la campanya catalana

Sánchez anul·la la seva agenda i es planteja renunciar després de la investigació a la seva dona

El cap del Govern reconeix tenir dubtes sobre si "val la pena" continuar en el càrrec i anuncia que dilluns donarà a conèixer la seva decisió

Un jutjat de Madrid ha obert diligències contra Begoña Gómez després d’una denúncia de Manos Limpias

Sánchez anul·la la seva agenda i es planteja renunciar després de la investigació a la seva dona

JUAN RUIZ SiERRA IVÁN GIL

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

"Necessito parar i reflexionar". El president del Govern, Pedro Sánchez, es va dirigir ahir a última de l’hora de la tarda a la ciutadania a través d’una carta pública en la qual anuncia, arran de la investigació judicial a la seva dona, Begoña Gómez, per tràfic d’influències, que dilluns vinent decidirà si ha "de continuar al capdavant del Govern o renunciar a aquest alt honor". Mentrestant, Sánchez cancel·la la seva agenda pública. Les Corts Generals no poden dissoldre’s abans del 29 de maig –un any després de l’anterior dissolució– i, des d’aleshores, han de transcórrer 54 dies fins a la celebració de les eleccions.

Tots els escenaris estan oberts, de la renúncia i la proposta d’un altre candidat a la investidura a una transició, passant perquè es puguin convocar eleccions o que el president es presenti a una qüestió de confiança. Sempre donat als gestos audaços i imprevisibles, Sánchez ha consultat amb molt poques persones aquest pas i de moment tot són incògnites sobre la decisió que acabarà prenent. Alguns dels seus col·laboradors van assenyalar que està "molt tocat" per una investigació a la seva dona que tots els socialistes consideren que no té cap fonament.

"Arribats a aquest punt, la pregunta que legítimament em faig és: ¿val la pena tot això? Sincerament, no ho sé. Aquest atac no té precedents, és tan greu i tan bast que necessito parar i reflexionar amb la meva dona", afegeix el cap de l’Executiu, que fa responsables d’aquesta situació Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, líders del PP i Vox.

"En aquest atropellament tan greu com bast, tots dos són col·laboradors necessaris juntament amb una galàxia digital ultradretana i l’organització Manos Limpias. De fet, va ser el Sr. Feijóo qui va denunciar el cas davant l’Oficina de Conflicte d’Interessos, demanant per a mi de 5 a 10 anys d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic. La denúncia va ser arxivada doblement per l’esmentat organisme, els funcionaris del qual van ser desqualificats posteriorment per la dirigència del PP i de Vox. Seguidament, van instrumentalitzar la seva majoria conservadora al Senat, van impulsar una comissió d’investigació per, segons diuen, aclarir els fets relacionats amb aquest assumpte. Com és lògic, faltava la judicialització del cas. És el pas que acaben de fer".

A l’anunciar que cancel·la la seva agenda pública fins dilluns per decidir si "val la pena" seguir al capdavant del Govern i del PSOE, Sánchez s’absenta també dels importants compromisos dins del partit en els pròxims dies. El líder socialista havia de participar avui en el míting d’arrencada de la campanya catalana a Sabadell, juntament amb Salvador Illa. Dissabte, en el comitè federal del PSOE que aprovarà les llistes a les eleccions europees del 9 de juny, amb Teresa Ribera com a cap de llista. I diumenge tenia un nou acte a Santa Coloma de Gramenet.

"Saben que no hi ha cas"

"Denuncien Begoña no perquè hagi fet una cosa il·legal, ells saben que no hi ha cas, sinó per ser la meva dona. Com soc també plenament conscient que els atacs que pateixo no són a la meva persona sinó al que represento: una opció política progressista, avalada elecció rere elecció per milions d’espanyols, basada en l’avenç econòmic, la justícia social i la regeneració democràtica", afegeix a la carta.

L’anunci del president va commocionar el PSOE com en poques ocasions. Una vegada més, Sánchez trepitja territori inexplorat. En privat, alguns dels seus col·laboradors assenyalen, reconeixent el glop "amarg i injust" pel qual està passant, que el líder socialista ha de resistir. "Cal parar-los. No ens podem rendir", va dir un membre del Govern. En públic, mentrestant, les manifestacions de solidaritat han sigut nombroses. "Tots els socialistes estem amb tu. Tota la força, president", va escriure a X el primer secretari del PSC i candidat a presidir la Generalitat, Salvador Illa. "No hi ha línia vermella que la dreta d’aquest país no estigui disposada a creuar. No tot val, ni en la vida, ni en la política. Espanya no s’ho mereix. I la seva democràcia, tampoc. La veritat sempre s’obre camí. Tot el meu suport i el meu carinyo, president", va assenyalar a la mateixa xarxa social el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán.

"Continuo creient en la justícia"

Sánchez ja havia mostrat símptomes d’estar afectat ahir al matí, durant la sessió de control al Govern al Congrés. "Un dia com avui i després de les notícies que he conegut, malgrat tot, continuo creient en la justícia del meu país", va afirmar, amb referència a la investigació a la seva dona.

Però el president, bregat en mil batalles, tot just havia exterioritzat anteriorment símptomes de flaquesa. Només ho va fer una vegada, el 30 d’octubre del 2016, just després que fos obligat a dimitir pel seu partit. Sánchez va anunciar aquell dia que abandonava també l’escó. Però després es va recompondre, va presentar la seva candidatura a les primàries i va vèncer Susana Díaz i Patxi López malgrat tenir en contra gairebé totes les federacions del partit.

"Les claus de l’anunci de dilluns"

1 Un altre candidat

Si Sánchez opta per deixar el càrrec, pot dimitir sense convocar eleccions. Això implicaria que s’hauria de proposar un altre candidat a la investidura, prèvia ronda de contactes amb totes les forces polítiques amb representació.

2 El 29 de maig

Una altra opció seria que Sánchez anunciés una repetició electoral. La convocatòria d’eleccions no es podria produir fins al 29 de maig, ja que les Corts no es poden dissoldre abans que transcorri un any des de l’anterior dissolució.

3 Moció de confiança

El president del Govern també podria acudir a la qüestió de confiança per buscar el suport del Congrés i sortir-ne reforçat. Podria demanar a la Cambra baixa el seu suport a una declaració política, cosa que només requeriria una majoria simple.

Notícies relacionades

4 Seguir en el càrrec

Si decideix aguantar, s’haurà de fortificar al costat del bloc de la investidura perquè la seva continuïtat depèn que la conjunció dels set actors mantingui la coreografia. Encara més tenint en compte l’impacte del cas Koldo.