Expansió empresarial

Esteve compra a Perrigo la divisió de malalties minoritàries per 275 milions

L’empresa catalana adquireix HRA Pharma, propietat del fabricant de Relec 

El nou negoci inclou tres medicaments especialitzats

Esteve compra a Perrigo la divisió de malalties minoritàries per 275 milions

Paula Clemente

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El mateix dia en què es feien públics uns "molt bons" resultats de tancament del 2022 (643 milions d’euros en ingressos i 99 milions de beneficis bruts, el triple que en l’exercici previ), la farmacèutica catalana Esteve aprofitava per anunciar que obria el seu capital per primera vegada a un fons d’inversió. Entre d’altres coses, la idea era poder finançar la compra d’altres companyies per créixer més ràpidament. Ha costat gairebé un any, però el grup darrere de marques com Isdin ha trobat la primera candidata: l’empresa francesa dedicada a les malalties minoritàries propietat de Perrigo, el gegant darrere de Compeed o Relec.

Esteve passarà, d’aquesta manera, a ser la propietària d’HRA Pharma Rare Diseases (la farmacèutica francesa fins ara propietat de Perrigo) i la màxima responsable, conseqüentment, de tres medicaments dissenyats per abordar la síndrome de Cushing i el carcinoma adrenocortical (Metopirona, Lysodren i Ketoconazole HRA).

L’empresa catalana pagarà 275 milions per aconseguir el negoci de la francesa, un acord que implica que gran part d’aquest volum (190 milions) s’aboni de cop –una vegada acabi el procés d’informació intern i extern i les autoritats pertinents el validin–, però que la resta, 85 milions, es vagi pagant en funció de com avancin els ingressos i els objectius que s’ha proposat HRA Pharma, diu un comunicat.

"Aquesta transacció és un avanç en el camí de cobrir necessitats mèdiques no cobertes, en línia amb el propòsit d’Esteve de millorar la vida de les persones i suposa un pas més cap a la nostra visió de ser una companyia farmacèutica internacional, líder en àrees de medicina especialitzada", assegura el conseller delegat d’Esteve, Staffan Schüberg.

A més, l’operació respon també a un altre dels objectius posats públicament sobre la taula per aquesta companyia catalana, que és anar especialitzant-se cada vegada més en els fàrmacs de producció pròpia, ja que aquesta activitat la combinen amb la venda de principis actius per a tercers. A l’obtenir el control d’HRA Pharma, el grup amplia el seu catàleg de tractaments entorn de les malalties minoritàries i greus.

Productes de gran consum

Notícies relacionades

Per la seva banda, el grup Perrigo avança en el seu objectiu de focalitzar-se com més millor en el segment de la venda de productes de gran consum. Fundada als Estats Units el 1887, però amb seu a Dublín (Irlanda) des que va adquirir Omega Farma el 2015, Perrigo és qui hi ha darrere de marques com Compeed, Relec, XL-S Medical, Sebamed, Farmatint, Bronchostop, Lactacyd, NiQuitin, CryoPharma, Vitasérum...

"La venda del negoci de malalties minoritàries recolza encara més la nostra posició com a empresa líder en béns de consum de ràpida circulació", explica el president i director executiu de Perrigo, Patrick Lockwood-Taylor. "Els ingressos en efectiu d’aquesta transacció ens permetran reduir el palanquejament net a menys de quatre vegades per a finals del 2024".