Demandes per al 14-F

L’hostaleria catalana exigirà al guanyador de les eleccions una gestió de la pandèmia sense tancaments

  • La restauració i l’oci es queixen de l’absència de diàleg amb el Govern durant la crisi sanitària i demanen imaginació per equilibrar salut i economia

  • Els hotelers reclamen el compromís d’accelerar el pla de vacunació per aconseguir la confiança del viatger i salvar l’estiu

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A Silvia M., cambrera de 37 anys «en mode erto» des de fa 10 mesos, les paraules dels polítics des dels telenotícies li semblen soroll de fons. Ha perdut, en aquest ordre, la confiança en els partits, la fe en la gestió de la crisi sanitària, la il·lusió pel repartiment massiu de vacunes i l’esperança per tornar a treballar aquest estiu al bar-restaurant de l’Eixample on feia un parell d’anys que treballava i on només una quarta part de la plantilla segueix activa, relata a aquest diari. Veu la remuntada tan llarga i als candidats «tan lluny de les necessitats de sectors com l’hostaleria» que diumenge no anirà a votar. ¿Què els demanaria si li haguessin de fer cas? «Tan sols que ens escoltin; decideixen sobre nosaltres des dels despatxos i sense tocar el seu sou. Amb el que està passant, en lloc de proposar solucions per sortir-ne, només discuteixen sobre qui és més independentista o més constitucionalista que l’altre i amb qui pactaran. És vergonyós», opina.

El desencant en un dels sectors més tocats per la crisi i les consegüents restriccions es palpa des d’aquesta veu gairebé anònima fins a la primera fila dels xefs i empresaris. Albert Raurich ha posposat una i mil vegades la reobertura del Dos Palillos, perquè ni un Nobel de matemàtiques podria veure les xifres d’explotació més clares que ell: inviables. Així resulten la majoria de negocis en l’actual marc d’actuació en pandèmia del Govern. Per això, la seva demanda és clara: «Només demano a qui guanyi que governi».

«Empobriment de Barcelona i Catalunya»

La lleugera ampliació horària iniciada aquesta setmana en l’hostaleria els sembla una broma. El Gremi de Restauració de Barcelona alerta del procés d’«empobriment de Barcelona i Catalunya», en boca del seu director general, Roger Pallarols. Vol confiar que qualsevol canvi «sigui per bé i per sortir d’una etapa negra». El primer que faran amb el guanyador serà demanar una reunió per detallar-li cara a cara la situació «crítica» de la restauració, que els deixin de demanar sacrificis, que s’estabilitzi l’activitat amb horaris més amplis i que es freni en sec el procés de destrucció empresarial».

L’altra exigència òbvia serà ampliar les ajudes directes per pal·liar l’endeutament, així com «deixar de discriminar els centres comercials», encara al dic sec. Per Pallarols, una altra clau per a qui formi govern serà «abordar la greu crisi que viu Barcelona», perquè torni a ser una ciutat d’èxit, defensa.

I si la capital catalana passa per un mal moment, la resta del territori també es veu en escac. Francesc Pintado, al capdavant de la patronal de Tarragona, obviant reiterar els retrets dels últims mesos, demana a crits l’equivalent a un passaport sanitari «que permeti la mobilitat a qui s’ha vacunat, ha passat la Covid o s’acaba de realitzar una prova negativa». Rebutja de ple un nou tancament o més limitacions generalitzades, quan hi ha «fórmules més imaginatives perquè convisquin la pandèmia i l’economia». La seva proposta, que s’articularia mitjançant una ‘app’ que podria derivar del CatSalut, donaria ales «per exemple a localitats de les Terres de l’Ebre que no han tingut casos i que pateixen les mateixes restriccions que altres municipis molt afectats», il·lustra, després d’haver presentat ja la petició al conseller Tremosa.

Penjant d’un fil

Pitjor encara que l’hostaleria està el subsector de l’oci nocturn, apagat des de fa mesos sense la menor escletxa d’activitat i que afecta 37.000 treballadors a Catalunya. Les federacions empresarials d’aquest àmbit s’han cansat d’apel·lar a un interlocutor des de manifestacions i mobilitzacions. Al marge de les obertures, la Fecalon reclama un pla d’ajudes econòmiques urgent i, amb la vista en el futur, que es facilitin «noves llicències menys restrictives en els plans d’usos urbanístics» per tenir opcions de negoci.

Notícies relacionades

Quim Boadas, des de la Fecasarm, clama per més «empatia», «guanyi qui guanya». El primer pas hauria de ser «deixar de criminalitzar el sector», manté. Advoquen per un govern «valent i treballador, disposat a pensar en alternatives als tancaments i a fer compatibles els avenços científics amb l’activitat de l’oci i la salut». Segons el seu parer, també ha de pressionar el Govern central per oxigenar el sector en matèria tributària i d’ajudes directes, compensant «l’arbitrarietat i desproporció de les restriccions».

 En el mateix triangle d’una crisi sanitària que paralitza vida social i viatges hi ha l’allotjament. En els últims mesos, les restriccions perimetrals i horàries han colpejat encara més els hotels que s’havien atrevit a reobrir. En plena capital catalana, amb prou feines un 24% segueixen actius i els plans de retorn de la resta perillen en la mateixa mesura que el pla de vacunes es retarda. El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, creu que el nou govern haurà de redoblar la pressió a Madrid per aconseguir ajudes directes per al seu sector, però sobretot incideix en la necessitat d’accelerar tant sí com no la vacunació, ja que és l’única forma de «tornar la confiança al viatger» i fer que torni Catalunya com a «destinació segura». Només aquesta via podria arribar a salvar la campanya d’estiu, que molts ja donen per perduda.